shutterstock_2040945119-810x500.jpg

Pripravuje Červený kríž pôdu pre biometrické digitálne identifikačné údaje v krízových oblastiach?

20
Neutral

Ak ste unavení z cenzúry a sledovania, prihláste sa na Reclaim The Net.

Červený kríž (MVČK) je najnovšou dlhodobo pôsobiacou medzinárodnou organizáciou so značným renomé, ktorá sa ocitla na zozname, aby v podstate pomohla pri realizácii identifikačných údajov založených na biometrických údajoch.

Konkrétne sa zdá, že ICRC so sídlom vo Švajčiarsku sa zapojil do schémy ktorú na tento účel vyvinulo nemecké Helmholtzovo centrum pre informačnú bezpečnosť CISPA a tiež švajčiarska Federálna polytechnická škola v Lausanne (EPFL).

Systém sa nazýva systém Janus.

Medzinárodný výbor Červeného kríža (ICRC) síce formálne a všeobecne pôsobí v akomkoľvek regióne postihnutom prírodnými alebo ľuďmi spôsobenými katastrofami – pomáha utečencom, obetiam, rieši otázku nezvestných alebo vysídlených osôb – jeho mandát však v prvom rade vyplýva zo Ženevského dohovoru z roku 1949.

Časy sa však medzitým zjavne dosť výrazne zmenili – a teraz je tu iniciatíva “zavŕšiť”mnoho desaťročí skúseností a reputácie MVČK”do “novej reality.”

Ako napríklad vytvorenie nových nástrojov “zameraných na overovanie totožnosti príjemcov humanitárnej pomoci.”

Čítajte: Skupina lekárov žaluje Biden-Harrisovu administratívu, aby zastavila ‘orwellovské’ sledovanie miliónov podnikov

A opäť sa pozornosť sústreďuje na rozvojové krajiny. Tentoraz – nie úplne odlišne od deklarovaného dôvodu nedávneho úsilia Spojeného kráľovstva o masové sledovanie pod zámienkou boja proti daňovým podvodom – sa údajne zameriava na to, aby osoby, ktoré sa ocitli v oblastiach humanitárnych kríz, nepredkladali “viacnásobné registrácie.”

Buď’to má zabezpečiť, aby sa humanitárna pomoc dostala k čo najväčšiemu počtu ľudí – alebo je to šikovná príležitosť prezentovať tento problém ako problém, ktorý nemá riešenie, okrem drastických vecí, ako je zavedenie biometrických údajov.

V súčasnosti sa vyskytol znepokojivo vysoký počet prípadov, keď organizácie so sídlom na Západe a/alebo financované väčšinovo, formálne (ako OSN) alebo neformálne, ale vplyvné, “testujú v zahraničí” technológie, o ktorých vedia, že by doma čelili vážnemu a silnému odporu.

A to’v krajinách a spoločnostiach, kde sa nebezpečenstvo ohrozenia súkromia a bezpečnosti buď dobre neadvokuje, alebo je jednoducho anulované každodennou nevyhnutnosťou prežiť.

Zber, uchovávanie, používanie a (zneužívanie) biometrických údajov patrí do tejto kategórie a akokoľvek treba organizácie na ochranu občianskych práv v rozvinutých krajinách chváliť za prácu, ktorú vykonávajú alebo sa o ňu pokúšajú doma, treba povedať, že “experimenty so zadnými vrátkami”, ktoré sa odohrávajú v chudobnejších krajinách a nedostávajú dostatok pozornosti, je niečo, na čom tieto skupiny rozhodne musia pracovať.

Prevzaté so súhlasom z Reclaim The Net.