Úrad OSN sa údajne snaží o dekriminalizáciu drog. Zvíťazí zdravý rozum?

653
Kultúra smrti

Jeden z najbohatších Britov a filantrop Charles Branson už dlhodobo bojuje za dekriminalizáciu drog. Úrad OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC) sa o to tiež snaží. Preto OSN vytvorilo dokument vyzývajúci politikov vo svete, aby sa k danej iniciatíve pridali

Branson je potešený, že UNODC sa tejto problematike venuje. Dúfa, “že bude aj naďalej silná v obrane a realizácii niečoho takého, akým je toto pozoruhodné vyhlásenie” týkajúce sa dekriminalizácie užívania drog a ich držby pre osobnú spotrebu. Uvedený dokument od UNODC zverejnil Branson na svojom blogu kvôli tomu, aby sa dostal do povedomia, lebo podľa neho začínajú vlády vytvárať “nadmerný tlak” na UNODC. Branson dúfa, že “UNODC robí to, čo je správne pre ľudí na celom svete”, a že “tento úrad OSN neurobí pozoruhodný obrat čelom vzad v poslednom možnom okamihu a skloní sa pred tlakom”.

Dokument od UNODC bol predložený v nedeľu na International Harm reduction conference v Malajzii. Ako Branson píše, médiá naňho “uvalili embargo”, čo vôbec nepotešilo nielen jeho, ale ani jeho “kolegov” z Globálnej komisie pre drogovú politiku. Branson totiž považuje užívanie drog ako “zdravotný problém, nie ako trestný čin”.

Kritizuje pritom vlády, že vytvorili “tvrdý zákon, ktorý neurobil nič pre zníženie dodávky alebo dopytu po drogách, či na získanie kontroly nad globálnym obchodom s drogami”. Pripomína, že Valné zhromaždenie OSN sa chystá na prvé kolo diskusií o danej problematike v apríli budúceho roka. Dúfa, že táto “prelomová novinka” posilní a povzbudí vlády všade na svete, vrátane Veľkej Británie, aby urobila správnu vec a zvážila iný kurz v protidrogovej politike. Chváli UNODC, že v nej “zvíťazili dôkazy a zdravý rozum”. “Zdravý rozum” podľa Bransona je však asi niečo úplne iné, ako podľa väčšiny normálnych ľudí.