Škótsky návrh zákona na eutanáziu zamietla väčšina

3,825
Kultúra života

Edinburg, Škótsko, 18. november 2010 (LifeSitenews.com) - Výbor škótskeho parlamentu zamietol návrh zákona, ktorý mal legalizovať asistovanú samovraždu v Škótsku. Väčšina členov výboru sa vyjadrila k návrhu negatívne a neodporúčala zásady zákona na schválenie.

 Liberálny demokrat, člen škótskeho parlamentu a organizátor výboru Ross Finnie povedal:

 „Zásadné je, že komisia odmietla zákon, ktorý by ohrozil ľudskú dôstojnosť a autonómiu na sklonku života. Väčšina členov výboru nebola presvedčená, že zákon by dekriminalizoval právo na zabitie tak, ako to platí o asistovanej samovražde a dobrovoľnej eutanázii známej ako Asistencia pri ukončení života,“ povedal Finnie.

 Joseph Lee zo Spoločnosti na ochranu nenarodených detí v Škótsku povedal, že rozhodnutie je dobrá správa pre najzraniteľnejšie vrstvy obyvateľov Škótska:

 

 „To je už štvrtýkrát, čo sa podobný návrh zákona objavil v škótskom parlamente a môžeme s určitosťou očakávať ďalšie. Škótske prolife hnutie však podporovalo tento boj a je pripravené zasiahnuť proti akýmkoľvek podobným pokusom, ktoré môžu v budúcnosti prísť.“

 Členka škótskeho parlamentu margo MacDonald odštartovala rokovanie o návrhu zákona pre „Asistenciu na ukončenie života“, ktorý žiada, aby lekári poskytli pacientom smrtiace drogy na základe vlastného rozhodnutia pacienta. Uzákonenie tohto zákona by umožnilo akémukoľvek pacientovi nad 16 rokov požiadať lekára o asistovanú samovraždu. A to bez ohľadu na to, či trpí na život ohrozujúcim ochorením, alebo nie.

 Každý nevyliečiteľne chorý, alebo „trvalo fyzicky nespôsobilý“ natoľko, že označí svoj život za neznesiteľný, by mohol požiadať lekára o asistovanú samovraždu.

 Pani MacDonald trpiaca Parkinsonovu chorobu povedala, že chce, aby sa zabránilo stíhaniu tých členov rodín, ktorí by „pomáhali“ svojim blízkym zomrieť. „Je hrozné, že ľudia by mali opustiť svoje domovy, rodiny, blízkych a priateľov a ukončiť svoj život niekde v cudzej krajine na nejakej klinike“.

 Skupina aktivistov s názvom „Starostlivosť a nie zabíjanie“, ktorá bráni práva zdravotne postihnutých, však upozornila, že pôsobnosť MacDonaldovej zákona je veľmi všeobecná. Tiež varovala, že tisícky ťažko chorých a zdravotne postihnutých v celom Škótsku by patrili do jeho kompetencie.

 Skupina vyhlásila, že návrh zákona je podobný zákonu o asistovanej samovražde. Len navrhuje, aby vykonávali eutanáziu samotní lekári. Navyše, návrh zákona neobsahuje klauzulu o výhrade svedomia, ktorá umožňuje lekárom odmietnuť podieľať sa na asistovanej samovražde alebo eutanázii.

 „Vypracovanie zákona je nepresné a plné eufemizmov a nejasností. Okrem iného v ňom nie je definícia toho, čo znamená „neznesiteľný život“ a metódy, ktorými by mohol byť život právne ukončený, nie sú presne určené."

 Skupina aktivistov tiež uviedla, že zákon nešpecifikuje prostriedky na asistovanú samovraždu tak, aby mohla zahŕňať napr. plyn (oxid uhoľnatý alebo hélium), obesenie, guľku, alebo zhodenie z útesu. Toto považujú za závažné nedostatky. Podľa nich návrh nedokázal určiť postupy, podľa ktorých by lekári určili asistovanú samovraždu, pričom by bolo veľmi problematické vypracovať audit o fungovaní tohto zákona.

 „Očakávame, že hlasovanie k návrhu tohto zákona bude už len formalita a že bude zamietnutý. Dúfame, že návrh utrpí ťažkú porážku, pričom sa vyšle jasný signál, že naša vláda je ochotná chrániť právo slabých a zraniteľných," povedal Joseph Lee.

 Hilary White