Aký je zmysel Vianoc? Adventné kalendáre sa vyhýbajú kresťanskému príbehu

975
Kultúra života

Kupovali ste adventné kalendáre? Ak áno, našli ste medzi nimi aj tie tradičné, s kresťanskými motívmi? Možno vám kladieme čudnú otázku, ale nie všade je možné si taký vyhľadať v súčasnej ponuke obchodov.

V nemeckom Münsteri chcel totiž Markus Gehling taktiež kúpiť adventný kalendár, aby ho “ako katolík mohol dať svojim deťom s čistým svedomím”. Vošiel do niekoľkých supermarketov a prezeral si ich ponuku.

Ako však píše, našiel “všetko možné a nemožné: erotické motívy, animované postavy, Santa Klaus, idylické krajiny”, ale ani jeden s motívom jasličiek či jednoducho taký, ktorý by bolo možné opísať ako “náboženský”. Dokonca ani vianočné scény nemali zobrazenie malého Ježiška v Betleheme, iba samí Santovia na saniach ťahaných sobmi.

Iste nie je sám, kto sleduje, že každým rokom čoraz viac mizne ten pravý zmysel Vianoc, hlavne u mladých. “Všadeprítomné vianočné darčeky nám dnes ukazujú všetko, ale hlavne nič, čo by sa podobalo na biblické Vianoce. Vianoce sú vždy v čoraz väčšej miere bez Vianoc!” konštatuje.

Jeho pozornosť vzbudil aj adventný kalendár od známej firmy Lindt pod názvom “1001-Weihnachtstraum” (1001-vianočný sen). Tu je jeho ukážka.

Okolité veže s cibuľovitým zakončením predstavujúce orientálne paláce vyvolávajú u niektorých dojem, že ide o mešity. Spájali si to s aktuálnou situáciou s migrantmi. Firma Lindt to vysvetlila tak, že udalosti Vianoc sa konali práve v takomto prostredí a preto sa použilo takéto zobrazenie.

Gehling si však všimol biblické výjavy: v okienku pod číslom 21 je výjav putovania Svätej rodiny (Márie a Jozefa) na ceste do Betlehema, a pred bránou vľavo putujúci Traja králi. Našiel v nich adventnú myšlienku putovania a očakávania radostnej udalosti (narodenia Spasiteľa) na Vianoce. A tak si tento adventný kalendár kúpil.

Vzhľadom na to, čo vo svojom komentári o zmysle Vianoc napísal, tento adventný kalendár mal k tomu asi najbližšie.

Na konci pridáva niekoľko otázok: Prečo sa nedožadujeme kresťanských motívov v supermarketoch? Prečo nenapíšeme výrobcom adventných kalendárov, že máme záujem o tie s náboženskými motívmi? Prečo neposilníme tých, ktorí presadzujú autentické kresťanské posolstvo (napriek “strachu z cudzincov”)? Prečo neprotirečíme ľuďom, ktorí málo chápu posolstvo Ježiša Krista?

Aj vy ste si všimli obmedzenú ponuku adventných  kalendárov?