Deti rómov majú skončiť u homosexuálneho páru v UK

2,013
Kultúra smrti

Rodina z Michaloviec bojuje o deti dva roky. Chlapcom podľa sudcu výchova homosexuálnym párom neuškodí.

BRATISLAVA. Slovensko má ďalší prípad odobraných detí vo Veľkej Británii. Rómskym rodičom zobrali štyroch synov, dvoch z nich poslali britské úrady na adopciu homosexuálnemu páru.

Rómovia zo Slovenska neuspeli v piatok v dvojročnom boji o svoje deti. Britský súd odobril adopciu. Na prípad upozornila britská BBC.

Štyroch chlapcov Ladislava, Martina, Mária a Juraja Sakajtovcov odobrali rodičom z Michaloviec pred dvomi rokmi a dali ich do dvoch pestúnskych rodín. Dôvodom bolo podľa úradov zanedbanie výchovy, záškoláctvo a aj to, že chlapcov otec bil.

V piatok britský Rodinný súd zamietol sťažnosť Slovákov, aby ich najmladších synov – dvoj­ a štvorročného – vychovávali dvaja muži. Výchova homosexuálnym párom chlapcom neuškodí, citovala BBC sudcu Jamesa Munbyho.

„Som v šoku. Nepozerám sa na to, či je niekto biely, alebo Róm, no rozhodnutie je proti mojej katolíckej výchove,“ povedal SME otec rodiny Ladislav Sakajtov.

Rómovia celosvetovo homosexuálne partnerstvá neuznávajú. V komunitách olašských Rómov sa niektorí rodičia svojich detí, ktoré sa priznajú k homosexualite, zrieknu.

Tri mesiace v pivnici

Desaťnásobný otec tvrdí, že sa v Británii stali obeťou obchodovania s ľuďmi.

„V roku 2010 sme prišli so synom do Doveru, kde sme pre jedného Pakistanca maľovali byty,“ opisuje otec.

Tvrdí, že po príchode celej rodiny Pakistanec na ich doklady vyberal sociálne dávky.

Po úteku podľa Sakajtova žili najskôr tri mesiace v pivnici, neskôr im úrady pridelili bývanie.

V lete 2012 si ich všimli sociálni pracovníci v Kente. „Chlapec sa bicykloval a zašiel o tri ulice ďalej,“ hovorí otec. „Oznámili sme, že sa nám stratilo dieťa, potom ho priviedla polícia a odvtedy sa začali aj návštevy sociálnych pracovníkov,“ vysvetľuje Sakajtov.

V štvorizbovom dome bývalo vtedy dvanásť ľudí. Manželia mali deväť detí a dvoch vnukov, na ceste bolo ďalšie dieťa. „Nebol žiadny dôvod, aby nám ich odobrali,“ tvrdí Sakajtov.

Za deťmi idú päť hodín

Slovenské úrady upozornila na prípad mimovládna organizácia Deti patria rodičom, ktorá pomáha Sakajtovcom. Zistenia úradníkov označuje za účelové a vykonštruované.

„Bolo to pred medializáciou známej kauzy Ivany Boórovej, keď ani rodiny nevedeli, kam to môže až zájsť,“ hovorí Lucie Boddington z organizácie.

Úrady podľa nej nepristupovali k rómskej rodine spravodlivo. Rodičia museli napríklad podpísať, že pri kontakte s deťmi nebudú hovoriť po rómsky, vysvetľuje Boddington. Otec to odmietol, matka nie.

Práve matke pri jednom zo stretnutí na konci roka povedala úradníčka, že ich najmladších synov adoptujú homosexuáli.

Boddington nerozumie, prečo úrady vzali rodine iba štyri najmladšie deti a ďalšie dve neplnoleté im ponechali.

Sakajtovci dnes bývajú v Bredforde neďaleko Leedsu. Od detí, ktoré sú u pestúnov v prímorskom Doveri, ich delí vyše 440 kilometrov.

Slovenské úrady bojujú

Prípad Sakajtovcov rieši aj ministerstvo zahraničných vecí. Nechce ho komentovať.

„V roku 2013 sme spísali intervenciu, aby odobraté deti mohli prísť na Slovensko, ale koncom roka sa v spore objavila informácie, že by chlapcov mal adoptovať homosexuálny pár,“ hovorí Andrea Cisárová, riaditeľka Centra pre medzinárodnú ochranu práv a detí mládeže (CIPC). Zdôraznila, že rozhodnutie súdu ešte nemusí byť finálne.

„Urobíme všetko preto, aby sme deti dostali mimo jurisdikcie Veľkej Británie,“ zdôraznila Cisárová.