Katolícka cirkev ako prirodzená kotva v súčasnej ťažkej dobe: V Čechách pribúda počet pokrstených v dospelosti

1,065
Kultúra života

Hoci v Českej republike celkový počet veriacich od začiatku deväťdesiatych rokov podľa posledného sčítania ľudu v roku 2011 výrazne poklesol, aktuálne čísla preukazujú u našich susedov nový trend. V posledných rokoch vzrástlo totiž množstvo ľudí, ktorí sa k viere uchýlili až v dospelosti. Týka sa to predovšetkým katolíckej cirkvi.  Podľa informácií portálu Echo24.cz kým v roku 2011 kňazi pokrstil približne 1100 ľudí vo veku nad 14 rokov, v minulom roku to bolo o dvesto viac.

„V praxi katolíckej cirkvi nie je príprava na krst chvíľková záležitosť. Ak sa dospelý človek rozhodne nechať pokrstiť, pripravuje sa väčšinou minimálne celý rok, v niektorých diecézach aj dlhšie. Jedná sa o obdobie tzv. Katechumenátu, teda obdobie čakania na prijatie sviatosti krstu. Vstupom do tzv. Katechumenátu žiadateľ potvrdzuje svoj záujem byť pokrstený,“ zverejnil menovaný portál slová hovorcu Českej biskupskej konferencie Františka Jemelku.

Podľa odborníkov môže jav, kedy sa ľudia začínajú častejšie upínať k Bohu, súvisieť s hľadaním identity v dobe nestability, okrem iného, aktuálne napríklad v súvislosti s utečeneckou krízou. Jemelka z Českej biskupskej konferencie si myslí, že prípadný vplyv aktuálneho diania na počty pokrstených sa prejaví až v dlhšom časovom horizonte.

V dospelosti prijali kresťanstvo aj niektorí českí politici. Najnovšie sa k tomu verejne prihlásil bývalý premiér za ODS Mirek Topolánek. Politik v rozhovore pre Slobodné fórum označil náboženstvo a cirkev ako prirodzenú kotvu v ťažkých dobách, ktorá však českej spoločnosti chýba. Dodal, že najväčšou brzdou českej spoločnosti je vysoká miera sekularizácie. Aj preto podľa neho Čechom chýba jednota v pohľade na národné záujmy. Topolánek si tiež myslí, že im chýba hrdosť, viera i jasná národná identita.

Životnú oporu v kresťanstve našiel aj ďalší bývalý český premiér Stanislav Gross. Na slávnostný obradu krstu sa aktuálne pripravuje aj Alexander Vondra, exminister zahraničia a obrany.