Kotlebove otázky k ľudským právam zarazili poslankyňu, ktorá sa im chcela venovať

1,649
Kultúra života

Štyri otázky, ktoré položili Simonu Petrík

Simona Petrík, ktorá sa do parlamentu dostala v rámci strany #Sieť, no po avíze Procházku, že vstúpi do koalície so Smerom, z nej na protest odišla, včera počas ustanovujúcej schôdze parlamentu prejavila záujem stať sa členkou ľudsko-právneho výboru. Tomu bude predsedať Erika Jurinová z OĽANO-NOVA a ĽSNS v ňom bude mať svojho podpredsedu.

Marian Kotleba pred hlasovaním o jej zaradení do výboru položil poslankyni otázky, ktoré posledné mesiace rezonovali aj v našej spoločnosti a priamo sa jej opýtal, aký je jej názor na “gender ideológiu”, na “adopcie detí homosexuálnymi pármi”, na “registrované partnerstvá” a na “zabíjanie nenarodených detí”.

Poslankyňa odmietla otázky zodpovedať a zmohla sa len na váhavú reakciu, že ju k záujmu o zaradenie nevedú až tak hodnotové postoje ako skôr jej doterajšia práca.

Poslanci za Simonu Petrík zatiaľ nehlasovali, keďže po diskusii sa zvolalo poslanecké grémium a tam sa dohodlo, že sa bude pokračovať na ďalšej schôdzi.

Čo sa týka ďalších výborov, predsedom Ústavnoprávneho výboru NR SR bude aj ďalšie volebné obdobie Róbert Madej (Smer-SD), do čela Mandátového a imunitného výboru NR SR zvolilo plénum Richarda Rašiho (Smer-SD) a Výboru NR SR pre financie a rozpočet Ladislava Kamenického (Smer-SD). Výbor NR SR pre európske záležitosti povedie Ľuboš Blaha (Smer-SD), šéfom Výboru NR SR pre vzdelávanie, mládež, vedu a šport sa stal Ľubomír Petrák (Smer-SD) a Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD).

Štefan Zelník (SNS) povedie Výbor NR SR pre zdravotníctvo a Anton Hrnko (SNS) Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť. Predsedom Zahraničného výboru NR SR ostáva František Šebej (Most-Híd), Výbor NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie povedie Gabriel Csicsai (Most-Híd). Šéfkou Výboru NR SR pre sociálne veci sa stala Alena Bašistová (#Sieť).

Za predsedu Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií bol zvolený Martin Poliačik (SaS), do čela Výboru NR SR pre hospodárstvo zasadne Jana Kiššová (SaS) a Osobitnému kontrolnému výboru NR SR na kontrolu činnosti NBÚ bude predsedať Ľubomír Galko (SaS).

Osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti SIS bude riadiť Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) a Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Richard Vašečka (OĽaNO-NOVA).

Výbor NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj povedie Boris Kollár (Sme rodina) a Výbor NR SR na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ Milan Krajniak (Sme rodina).