Mediálny hold Putinovi. Aj americké a európske médiá sa vyjadrujú pochvalne

966
Kultúra života

Medzinárodné noviny vzdávajú hold Putinovi vďaka ruským operáciám proti teroristickej milícii Islamský štát. Dokonca aj nemecké médiá, ktoré Vladimira Putina predtým zväčša kritizovali, zmenili názor.

“Magyar Nemzet” (Maďarsko)

“Proti Islamskému štátu je potrebné zakročiť v premyslenej, obozretnej, rýchlej a zdroje neplytvajúcej akcii nielen v Sýrii, ale aj v Iraku a Líbyi a všetkých územiach okupovaných IS. Teroristickej milícii nemôže byť ponechané zázemie v Európa. Predstava, že by sa extrémistické skupiny dali nazvať “umiernené” je falošná. Ilúzia, že situáciu môžu zachrániť iba Spojené štáty, ktoré sponzorujú tieto skupiny a sú  ich užitočnými partnermi, je pochovaná. Pravdepodobne budú musieť  – a teraz prosím, zhlboka sa nadýchnuť! – pozrieť do Turecka, Iránu a Ruska, aby si našli partnera.”

“Moskovsky Komsomolets” (Rusko)

“Teror je prakticky súčasťou každodenného života už po dve desaťročia. A má preukázať, že môže zmeniť beh dejín. Tvrdenie, že extrémistov je ľahké poraziť, je sebaklam. Teraz nastal čas skoncovať s týmito rozprávkami a vážne premýšľať o tom, ako svet môže byť lepšie chránený proti tomuto šialenstvu – bez toho, aby narušil slobodu ľudí. Aj keď je veľké pokušenie z pochopiteľných dôvodov dramatizovať situáciu a každý útok považovať za historický prelom: boj proti terorizmu potrebuje predovšetkým racionalitu.”

“Novaya Gazeta” (Rusko)

“Ak by nedošlo k tragédii v Paríži, úrady by nás najskôr viedli za nos aj naďalej. Teraz bola situácia priaznivá na priznanie teroristickej hrozby, pretože doteraz nikto nespájal pád ruského lietadla s prístupom ruských síl v Sýrii. Aj v kontexte agendy G20 bola spravená oneskorená klasifikácia obetí teroristického útoku na ruské lietadlo ako obetí jednej zo západných civilizovaných krajín, ktoré budujú spoločné fronty proti novému barbarstvu. Kto sa ešte odváži kritizovať našu zahraničnú politiku, ak budeme bojovať proti Islamskému štátu?”

“Le Monde” (Francúzsko)

“Pri spojenectve s Ruskom v boji proti Islamskému štátu (IS) má Francúzsko lepšie šance na účinný boj proti tomuto nepriateľovi, ktorý je teraz jasne identifikovaný ako priorita. Prezident François Hollande vypočul argumenty tých, ktorí prosili zmenu – a to nielen francúzskych obdivovateľov ruského prezidenta Vladimira Putina. Osud sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorý štiepi Rusov a Západ, bude predmetom tejto “veľkej koalície”. Západ by mal kvôli ruskej podpore proti teroristickej milícii obetovať svoje zásady.”

“Nordwest-Zeitung” (Nemecko)

“Francúzsky prezident Francois Hollande potrebuje vojenskú pomoc v Sýrii. Avšak partneri EÚ, ako sú napríklad USA, majú veľmi malú ochotu to urobiť. Rusko však začalo s plným nasadením v ohnivom kotly Sýrie. Je teda len logické, že generálne štáby v Moskve a Paríži hľadajú bližší kontakt. Bez Moskvy jednoducho nebude žiadne riešenie pre Sýriu. Je to ako otázka  vyjednávania ceny. Vladimir Putin totiž má mimoriadny vzťah so sýrskym prezidentom Asadom.”

“Sächsische Zeitung” (Nemecko)

“Vladimir Putin si môže byť istý, že vďaka tomu, čo robí v Sýrii, bude prepustený z izolácie. Na Ukrajine nezáleží. Na konci mu bude pripísaná spása západnej civilizácie. Avšak toto neznamená, že Rusko nebude jednať o Asadovi.”

“Stuttgarter Zeitung” (Nemecko)

“Zdá sa, že Rusko je ochotné prijať ďalšie riziká. Sú tu náznaky, že Kremeľ pošle do Sýrie aj pozemné jednotky. To je vojensky a politicky riskantné. Avšak ak sa Putin rozhodne, nezabráni tomu nikto. Navyše ak Putin podstúpi toto riziko, bude pýtať niečo na oplátku – koniec sankcií. Nový spojenec – Francúzsko patrí medzi európske krajiny, ktoré sú voči tejto požiadavke najotvorenejšie.”

“Frankfurter Allgemeine Zeitung” (Nemecko)

“V posledných dňoch bolo vydaných veľa apelov na medzinárodné uzatváranie spojenectiev v boji proti Islamskému štátu. To nie je v zásade nemožné, koniec koncov, občania mnohých krajín sa stali obeťami tohto násilia. Ale táto spoločná skúsenosť zjavne nestačí na víťazstvo proti geopolitickým záujmom a politickému presvedčeniu. Francúzsko a Rusko sa k sebe približujú a začínajú koordinovať svoje vojenské operácie proti IS. Avšak vojenskej spolupráci medzi Spojenými štátmi a Ruskom stojí v ceste predovšetkým prezident Asad. Západ tvrdí, že pre Sýriu nemôže existovať budúcnosť s Asadom. Avšak v krajine sa šíri najmä nádor zvaný Islamský štát, ktorý môže metastázovať do Európy.”