Minister Čaplovič nepodporí škandalóznu homo-učebnicu 'DAVAJA'

3,637
Kultúra života

Rezort zahraničia podporil učebnicu o LGBTI dotáciou, minister školstva sa pod ňu podpísať odmieta.

BRATISLAVA. Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer) nepovolí učebnicu o právach homosexuálov, bisexuálov, transsexuálov a intersexuálov, ktorú podporil rezort zahraničných vecí dotáciou vo výške 15-tisíc eur.

(Weisenbacher, Krempaská: Dvaja/Dve, 2013, vydavateľ: Inštitút ľudských práv, Bratislava, ISBN 978-80-971566-3-3 )

Čaplovič to vo štvrtok povedal počas parlamentnej hodiny otázok v odpovedi na otázku poslanca Richarda Vašečku (OĽaNO).

Toho zaujímalo, ako chce rodičom zabezpečiť právo odmietnuť neželaný ideologický vplyv na ich deti prostredníctvom spomínanej učebnice.

Čaplovič: Odmietam takéto texty

"Ja ako človek, ktorý uznáva tak sociálne, ako aj kresťanské hodnoty, nebudem asistovať pri podpise takejto učebnice, o ktorej sa hovorilo v tlači. Odmietam takéto texty a pokiaľ budem na ministerstve, takúto učebnicu nepodpíšem," vyhlásil Čaplovič.

Ministerstvo podľa neho ešte ani nemá žiadosť o schvaľovaciu doložku pre túto stredoškolskú učebnicu.

Učebný text na spomínanú tému sa musí podľa Čaploviča posudzovať veľmi citlivo.

"V prvom rade musí ísť o text, ktorý nebude urážlivý voči akejkoľvek skupine občanov v našom štáte. Odmietam názorový fundamentalizmus, som za názorovú vyváženosť. Veď predsa ide o budúcnosť našich detí a ich harmonický duševný vývoj," podčiarkol.

Svoj názor podľa vlastných slov povedal aj na stredajšom stretnutí arcibiskupovi Bernardovi Boberovi, ktorý je predseda Komisie pre katechizáciu a školstvo v rámci Konferencie biskupov Slovenska.

Úspech bude závisieť od riaditeľov

Denník Pravda v auguste informoval, že Inštitút ľudských práv už knihu dokončuje, no bez odporúčania ministerstva školstva zostane len na rozhodnutí riaditeľov škôl, či o ňu prejavia záujem.

Vydanie knihy má podľa Pravdy sprevádzať aj informačná kampaň. Na stredné školy by sa mala dostať od budúceho školského roka.

Martin Macko z Iniciatívy Inakosť pre denník povedal, že úspech učebnice bude závisieť práve od toho, či získa odporúčaciu doložku od rezortu.

V školách podľa neho treba hovoriť o právach homosexuálov, aby žiaci akceptovali ľudí s inou orientáciou.