Portugalsko - TISÍCE protestujú PROTI homo-sňatkom

1,363
Kultúra života

 Španielska spravodajská agentúra EFE oznámila, že tisíce portugalcov v nedeľu zaplavilo ulice Lisabonu na protest proti novému zákonu, ktorý povoľuje homosexuálne manželstvá, a má byť predložený na schválenie prezidentom.

Podľa odhadu usporiadateľov akcia s názvom „obrana rodiny“ prilákala dav 5000 ľudí. Oficiálne čísla neboli zverejnené.

Demonštranti prešli cez hlavnú magistrálu Lisabonu Av. da Liberdade (Ulica Slobody) k prezidentovi Anibalovi Cavaco Silvovi s výzvou, aby zamietol zákon o homosexuálnych manželstvách, ktorý už bol dvakrát schválený poslancami. Silva je rímskokatolík a člen strany PSD, tej skupiny, ktorá je proti legalizácii homosexuálnych manželstiev. Hoci sa Silva verejne vyjadril proti týmto zväzkom, má pred sebou niekoľko možností, vrátane vetovania návrhu zákona. Portugalské média špekulujú, že by mohol posunúť tento problém na Ústavný Súd. Minulý rok však napriek tomu, že portugalský zákon zakazuje diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie, súd nedovolil lesbickej dvojici právo uzavrieť manželstvo v prehlasovaní dvoma hlasmi za, a troma proti. Toto rozhodnutie vyzvalo socialistov predložiť návrh zákona za manželstvá gayov.

Protestujúci požadujú aj referendum na tému homosexuálnych manželstiev, hoci poslanci takéto opatrenie už zamietli.

Portugalský parlament schválil tento zákon 11. februára a posunul ho prezidentovi. Podľa tohto zákona sa gayovia a lesbičky môžu sobášiť, ale nemôžu si adoptovať deti.

Cavaco Silva má týždeň na to, aby sa rozhodol ako ďalej. Priaznivci však hovoria, že vetovanie návrhu legislatívu iba spomalí, avšak nezastaví. Parlament, kde prevažujú socialisti vedení premiérom Jose Socratesom, je pripravený vyvrátiť prezidentské veto.

V susednom Španielsku Vatikán odsúdil zákon umožňujúci manželstvo homosexuálov ešte v roku 2005. Vyzval k odvolaniu socialistov v krajine, no námietky portugalskej cirkvi boli potlačené.Očakáva sa, že pápež Benedikt tento zákon skritizuje počas návštevy v máji 2010.

Manželstvo homosexuálov je povolené v piatich európskych štátoch – v Španielsku, Belgicku, Holandsku, Nórsku a odnedávna aj vo Švédsku.