PREDPOVEĎ Benedikta XVI.: Čaká nás obdobie skúšok a očisty. Pravá Cirkev sa zredukuje.

1,366
Kultúra života

Neustávajúce útoky na Katolícku cirkev za posledný mesiac kvôli sexuálnym škandálom nechal väčšinu katolíkov zmätených a médiá nenásytnej zúrivosti s víziou škandálov ako prostriedok zhodenia hlavného nepriateľa sexuálnej revolúcie. Táto séria škandálov sexuálneho obťažovania sa líši od prípadov z Kanady a Bostonu z minulého roka. Na dennom poriadku sa vynárajú nové a nové katastrofické objavy, a to z celej Európy a Severnej Ameriky. Médiá si to nenechajú ujsť.

Už 35 rokov predpovedá pápež Benedikt XVI. menšiu, ale vernejšiu Cirkev. Prvou zaznamenanou zmienkou tejto predpovede je kniha z roku 1970 Glaube und Zukunft napísaná na základe piatich prednášok vtedajšieho otca Jozefa Ratzingera, ktoré boli odvysielané v rádiách v Baviere a Hessene v roku 1969.

V týchto prednáškach budúci pápež povedal, že “z dnešnej krízy vyviazne zajtrajšia Cirkev s veľkou stratou. Bude menšia a bude musieť začať odznova. Už nebude schopná zaplniť všetky tie kostoly vystavané počas doby veľkej grandióznosti. Kvôli menším počtom prívržencov stratí veľa spoločenských privilégií.“

V diskusii so svojimi kolegami sme sa zhodli na tom, že táto kríza je definitívne súčasťou dlho predpovedanej očisty. Nanešťastie však prichádza vo veľmi chaotickom prevedení. Bolo by oveľa ľahšie vidieť pravdu v očividnom konflikte medzi dobrom a zlom: kde napríklad niektorí v Cirkvi hlásajú potraty alebo aspoň “voľbu” proti tým, ktorí pokračujú v obrane posvätnosti ľudského života.

Avšak pochmúrnosť tejto krízy má znaky vplyvu zlého úplne všade.

Zneužitie nie je výlučne späté s liberalizmom v Cirkvi, ako napríklad v prípade bývalého arcibiskupa Remberta Weaklanda z Milwaukee. Weakland bol povestný liberál, ktorý okrem toho priznať sa k prijatiu kňazov s históriou sexuálneho správania späť do Cirkvi bez toho, aby o tom upovedomil farníkov, sa navyše priznal k homosexuálnemu vzťahu počas svojej arcibiskupskej služby. Weakland šiel do dôchodku v roku 2002 po tom, čo sa odhalilo, že dal stotisíce cirkevných dolárov bývalému partnerovi, ktorý sa vyhrážal, že ho verejne obviní zo sexuálneho napadnutia.

Avšak nevyriešené a zarážajúce odhalenie zneužití zakladateľa Légie za Krista, otca Marciala Maciela Degollada ukazuje, že táto kríza sa týka aj zdanlivej oázy pravovernosti.

Táto kríza mi pripomína Kristovu predpoveď v Matúšovi 24:24, kde varuje, že prídu časy, keď aj “vyvolení” budú zvedení.

Otrasie to vierou mnohých, keďže aj biskupi sú vinní. Avšak to nielen tým, čo sa týka strašného zakrývania zločinov a nepredstaviteľného presúvania týchto kňazov do iných farností, ale tiež spoluúčasti na tejto vine osobnými zneužitiami a perverznej aktivity.

Dnešné odhalenia nórskeho biskupa Georga Mullera sú zdrvujúce. Muller, 58, ktorý dal minulý rok výpoveď s jednoduchým tvrdením, že sa nehodí na túto (kňažskú) prácu, teraz priznal, že dôvod jeho rezignácie bolo obťažovanie 10ročného zboristu pred 20timi rokmi.

Iný devastujúci objav tohto týždňa uvádza prípad francúzskeho biskupa vo výslužbe Jacquesa Gaillota z mesta Evreux vo Francúzsku, ktorý prijal odsúdeného kanadského pedofilného kňaza v roku 1987, ktorý potom pokračoval v obťažovaní detí vo Francúzsku: “vtedy tak cirkev fungovala.”

Súčasne sa však na mediálne správy škandálov treba pozerať kriticky; videli sme predsa ako sa denník New York Times nedávno pokúšal neprávom pošpiniť pápeža Benedikta.

Colleen Raezler z Inštitútu kultúry a médií poukazuje na to, ako médiá nemilosrdne presadzovali svoje ciele špinenia Katolíckej cirkvi hlavne počas najsvätejšieho týždňa roka pre katolíkov.

“ABC, CBS a NBC spolu zverejnili 26 správ počas veľkonočného týždňa o zdanlivej úlohe pápeža Benedikta v škandáloch sexuálnych zneužití, ktorým teraz Cirkev čelí,” napísala Colleen. “Len jedna správa sa zamerala na kroky, ktoré Cirkev podnikla počas posledných rokov, aby predišla zneužitiam. V 69tich% správ (18 z 26) novinári automaticky pripisovali vinu pápežovi. Iba jeden presne spomenul nedávny pokles v obvineniach proti Katolíckej cirkvi.”

Aj keď sa médiá teraz zameriavajú na Katolícku cirkev, toto je útok na celé kresťanstvo a kresťanskú morálku. To je aj dôvod, prečo luteránsky pastor John Stephenson tak silne bránil pápeža.

Prežije Cirkev túto krízu? Veriaci katolíci vravia, že áno, keďže Kristus prisľúbil, že pekelné brány ju nepremôžu (Mt 16:18). Avšak je pravdepodobné, ako pápež predpovedal, že bude menšia, ale čistejšia.

Veľa katolíkov zintenzívnilo svoje modlitby za Cirkev a za pápeža. Knights of Columbus (najväčšia bratská servisná organizácia založená v Amerike) povzbudzujú svojich členov z celého sveta, aby sa zapojili do novény za pápeža Benedikta XVI, ktorá sa začala v nedeľu Božieho milosrdenstva – 11. apríla a skončila sa v pondelok 19. apríla - na piate výročie zvolenia pápeža Benedikta v roku 2005.

Kanadský katolícky spisovateľ Michael O’Brien, môj dobrý priateľ, sa dnes so mnou rozprával o tejto kríze. Michael vidí, kam sa to všetko uberá a vidí v tom duchovné výhody. A aj keď ten jeho pohľad je len číra vízia, zostáva však nádejná.

Známy autor prorockej novely Otec Eliáš povedal: “S Cirkvou to tak bolo stále. Satan nás presýpa ako zrno.”

“Ešte jedna generácia (ak nám bude toľko času dané) a starnúci klamný liberalizmus Cirkvi na západe vymizne ako suché drevo zo stromu. Súčasne však vnútorné hnitie, skryté pod pravovernosťou, bude vypálené skúškami, utrpením a prenasledovaním.”