Svätojakubská cesta už povedie aj cez miesta cyrilometodskej tradície

1,131
Kultúra života

Svätojakubská cesta sa dotkne starobylej Nitry. Podľa najnovších správ povedie pútnická trasa aj cez miesta s hlboko zakorenenou cyrilometodskou tradíciou. Do obľúbenej cesty sv. Jakuba na Slovensku tak pribudnú nové úseky.

Predbežný návrh trasy Svätojakubskej cesty vedúcej naprieč Slovenskom sa po konzultácii s Nitrianskym biskupstvom bude uberať z Hronského Beňadika cez Zobor do Nitra a následne do Trnavy. „Na Svätojakubskej ceste na Slovensku sa chce podieľať aj Nitrianska diecéza minimálne dvomi zastávkami. Treba povedať, že zatiaľ ide o predbežný plán. My veríme, že pútnici naše významné historické a sakrálne miesta neobídu,” hovorí hovorca Nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko. Asociácia pútnických organizácií komunikovala trasovanie pútnickej cesty s biskupskými úradmi. Nitra je jednou z posledných väčších zastávok pred napojením Svätojakubskej cesty na rakúsku trasu. „Hlavná trasa by mala sledovať, kopírovať mestá Košice, Levoča, Poprad, Liptovský Mikuláš, cez Donovaly prejsť do Banskej Bystrice, potom následne Zvolen, Banskú Štiavnicu, Nitra, Trnava, Bratislava,” vysvetlil predseda Asociácie pútnických organizácií Slavomír Engel.

Podrobnejšiu trasu Svätojakubskej cesty vedúcu cez západné Slovensko nájdu pútnici na webovej stránke www.caminodesantiago.sk.