Turecko posiela zbrane Islamskému štátu prostredníctvom charitatívnych organizácií

856
Kultúra smrti

Rusko napísalo protestný list Bezpečnostnej rade OSN: Moskva verí, že turecká tajná služba používa charitu na dodávky zbraní teroristickej milícii Islamský štát v Sýrii.

Rusko obvinilo Turecko v liste Bezpečnostnej rade OSN, že poskytuje teroristickej milícii Islamský štát (IS) v Sýrii zbrane pod rúškom charity. “Hlavným dodávateľom zbraní a vojenského materiálu IS je Turecko, ktoré tak robí prostredníctvom mimovládnych organizácií,” napísal ruský veľvyslanec OSN Vitaly Čurkin členom Bezpečnostnej rady v liste z 18. marca, hlási Reuters.

V liste sa tvrdí, že turecké organizácie Besar, Ilyilikder, ako aj Nadácia pre slobodu a ľudské práva údajne dodávajú “rôzny materiál” teroristom v Sýrii. Rusko, ktoré v sýrskom konflikte podporuje prezidenta Asada, obviňuje Turecko už dlhšiu dobu z dodávok zbraní teroristom.

Vo februári zlyhal ruský návrh rezolúcie v Bezpečnostnej rade OSN, ktorá vyzvala Turecko, aby ukončilo svoje útoky v Sýrii. Armáda pravidelne ostreľovala turecké hranice, aby zabránila vytvoreniu súvislej autonómnej oblasti.