V Kazachstane budú kastrovať pedofilov

935
Neutral

Poslanci kazašského Senátu schválili zákon „O zmenách a doplneniach do niektorých zákonodarných aktov Republiky Kazachstan o otázkach ochrany práv detí“, ktorý pripúšťa aj kastráciu pedofilov.

Jeden z paragrafov pozmeneného zákona pripúšťa kastráciu zločincov, ktorí sa dopustia násilných pohlavných činov voči dieťaťu. Kazašskí analytici poukazujú na to, že zmeny v zákone umožňujú sprísniť tresty za zločiny voči pohlavnej nedotknuteľnosti detí a sú určené na to, aby sa podobných zločinov v budúcnosti páchalo čo najmenej.

Medzi novinkami v zákone je aj tzv. nútená miera zdravotníckeho charakteru vo forme chemickej kastrácie pedofilov. Ten istý zákon zavádza aj novú formu služieb pre deti, hlavné tie, ktoré sa nachádzajú v detských domovoch. Vytvára sa inštitúcia tzv. hosťovskej rodiny: do týchto rodín môžu prichádzať odchovanci detských domovov na celé letné prázdniny, počas všetkých prázdnin, voľných dní a víkendov v priebehu školského roka.

Podľa zákona si niektoré rodiny budú môcť neskôr adoptovať “hosťujúce” deti z detských domovov, ak na to budú mať potrebné predpoklady.

Eugen Rusnák