Záborská odsúdila správu výboru EP, ktorá hovorí o práve na interrupcie

1,376
Kultúra života

Brusel 19. septembra (TASR) – Výbor Európskeho parlamentu pre práva žien a rodovú rovnosť (FEMM) v stredu prijal správu o sexuálnom a reprodukčnom zdraví a právach. Podľa slovenskej europoslankyne Anny Záborskej (KDH) správa hrubým spôsobom zasahuje do právomocí členských štátov EÚ v oblasti zdravotníctva a ľudských práv.

"Platná Zmluva o fungovaní EÚ jasne hovorí, že Európska únia musí rešpektovať zodpovednosť členských štátov za vymedzenie ich zdravotnej politiky, za organizáciu a poskytovanie zdravotníckych služieb a zdravotnej starostlivosti. Presadzovať právo na interrupcie na úrovni EÚ ako ľudské právo je hrubým porušením zmluvy," zdôraznila Záborská.

Podľa slovenskej europoslankyne FEMM prijatím predloženej správy ignoroval aj Deklaráciu práv dieťaťa OSN, ktorá zaručuje každému dieťaťu a jeho matke "osobitnú starostlivosť a ochranu vrátane primeranej starostlivosti v dobe pred jeho narodením i po ňom."

Záborská, ktorá je členkou výboru FEMM, zároveň upozornila na podľa nej nezmyselné formulácie uvedené v správe, napríklad odporúčanie, aby sa interrupcie stali "dostupnými pre všetkých", teda nielen pre dospelé ženy. Podľa slovenskej europoslankyne má znenie tohto odporúčania vyvolať dojem, že interrupcie patria medzi univerzálne ľudské práva.

Z trinástich slovenských poslancov v EP je vo výbore FEMM okrem Záborskej aj poslankyňa Edit Bauer (SMK) a ako náhradníčka tam patrí Katarína Neveďalová (Smer-SD).