Bývalý viceprezident Al Gore: Vďaka pápežovi Františkovi by som sa mohol stať katolíkom

884
Kultúra života

Al Gore, bývalý viceprezident Spojených štátov, zvažuje vstup do Katolíckej cirkvi. Bol totiž inšpirovaný pápežom Františkom. Informoval o tom minulý rok na verejnej diskusii na kalifornskej Univerzite Berkeley.

"Myslím si, že pápež František je dosť inšpiratívnou osobou. V skutočnosti je fenomén" povedal Gore na začiatku roka 2015 na Univerzite Berkeley, a to počas Série prednášok dekana Obchodnej školy v Haas. „Bol som prekvapený, aké je zrozumiteľné mravoučné pôsobenie, ktoré stelesňuje."

"Minulý rok som už verejne prezradil, že som bol vychovaný v duchu Južnej baptistickej konvencie. Avšak súčasný pápež je pre mňa inšpirujúci až do takej miery, že by som sa vďaka nemu mohol stať katolíkom. A viem, že drvivá väčšina mojich katolíckych priateľov je neskonale nadšená tým, že poskytuje tento druh duchovného vedenia."

Toto vyjadrenie bolo reakciou na otázku ohľadom Františkovej encykliky o životnom prostredí s názvom Laudato Si, ktorá v tej dobe ešte nebola publikovaná.

https://www.youtube.com/watch?v=4xQ2zXg3oR4

Celý kontext jeho vyjadrenia, ktorý sa začína v pasáži 51:12 si môžete pozrieť tu.

Gore je dlhý čas verejným ekologickým aktivistom, ktorého obzvlášť znepokojujú klimatické zmeny. Taktiež verejne podporuje také záležitosti, ktoré Cirkev dôrazne odmieta, a to napríklad potraty a manželstvá homosexuálov.

Napriek tomu, že sa jeho slová zdajú byť úprimné, nie je jasné, čo Gore spravil od tej doby, čo sa takto vyjadril. Tak, či onak, byť otvorený je často dôležitým prvým krokom.

Modlite sa za dušu Al Gora!