Je Batman katolík? Tu je 7 prekvapivých argumentov :)

1,252
Kultúra života

Je Batman, ktorý je snáď najväčším komiksovým super hrdinom vôbec, katolík?

Je to dosť možné. Väčšina odborníkov sa zhoduje, že Batman je buď katolík alebo člen Episkopálnej cirkvi.

Avšak kvôli nasledujúcim dôvodom je ťažké s istotou určiť, do ktorej z týchto dvoch cirkví patrí: (1) komiksy nikde jasne neuvádzajú, aké je Batmanove náboženstvo; a (2) nástrahy katolicizmu a Episkopálnej cirkvi vyzerali v polovici 20. storočia veľmi podobne, a práve vtedy bola vytvorená aj postava Batmana.

Poskytneme vám teda niekoľko dôkazov a potom sa už môžete rozhodnúť sami!

1) Je ochrancom Svätého grálu

V grafickom románe z roku 1999 s názvom Batman: Kalich je uvedené, že niekoľko storočí patrila Batmanova rodina medzi špeciálnych vlastníkov Svätého Grálu. Jeho úlohou teraz teda je chrániť ho.

Zatiaľ čo drží posvätný kalich, ktorý použil Kristus pri poslednej večeri, tento menovaný bojovník hovorí: "Predstav si, že sám Ježiš Kristus držal toto v ruke."

2) Bol vysvätený za kňaza (možno)

Podľa grafického románu z roku 1991 s názvom Batman: Svätá hrôza (nepatrí medzi hlavné diela o Batmanovi) bol Bruce Wayne v istom momente svojho života, avšak ešte predtým, než sa stal Batmanom, vysvätený za kňaza. Bohužiaľ sa tu nespomína cirkev, v ktorej bol vysvätený.

3) Keď bol dieťa, modlil sa pred spaním

 

4) Znaky na hroboch jeho rodičov a neskôr aj na tom jeho vlastnom, sú v tvare tradičného kríža

 

5) Hovorí o modlitbe a jeho nehodnosti pred Bohom

Batman sa v priebehu niekoľkých sekúnd, ktoré mu ostávajú do výbuchu, snaží zneškodniť bombu. A tu sú jeho slová: "Keby som mal na to čas alebo právo, pomodlil by som sa."

To nám napovedá minimálne dve veci. Po prvé, modlitba je niečo čo robí, alebo aspoň o tom uvažuje. Po druhé, jeho vyhlásenie "Keby som mal na to... právo" by mohlo byť interpretované ako vyjadrenie pokory pred Bohom.

6) Vo svojom prejave používa sviatostnú symboliku

V diele z roku 1986 s názvom Batman:  Návrat temného rytiera (nepatrí medzi hlavné diela o Batmanovi), sa Batman po 10 ročnej prestávke vracia do boja proti zločinu. Na opísanie svojich pocitov tu používa sviatostnú symboliku: "Mali by to byť muky. Mal by som byť len hŕbou boľavých svalov - zlomený, opotrebovaný, neschopný sa ani len pohnúť. A keby som bol starší, určite by to tak bolo... Ale ja mám znova asi tridsať, nie dvadsať rokov. Dážď na mojej hrudi je ako krst. Znova som sa narodil..."

7) Hovorí sa, že Netopieria jaskyňa je "tichá ako kostol"

 

Tak čo si myslíte, je Batman katolík?  Dajte nám to vedieť v komentároch na Facebooku!