Zdieľanie poznania anjelov

1,305
Jakub Betinský
Kultúra života

Zdieľanie poznania anjelov

Dionýz Areopagita nám hovorí, že anjeli vidia tú úžasnú jednotu Boha, pretože majú svoje predstavy priamo od Boha.[Pozn.prekladateľa: „predstavy“ z ang. „conceptions“] My sme príliš rozdelení a zmätení na to, aby sme videli týmto spôsobom v normálnych podmienkach. Keď sme však spoločne zídení v jednote, môžeme zakúsiť niečo podobné.

Kontemplované a kontemplujúce schopnosti myslí anjelov majú svoje jednoduché a požehnané predstavy zo života Boha, ktorého existencia na ničom nezávisí. Svoje dokonalé poznanie nezhromažďujú po častiach alebo z častí, alebo zo zmyslových vnemov, z detailných úvah, alebo z argumentácie vzhľadom na niečo spoločné všetkým veciam. Ich predstavy sú očistené od všetkého, čo je materiálne alebo oddelené. Predstavy dokonalých božských vecí kontemplujú intuitívne, nemateriálne a uniformne. Ich intelektuálne schopnosti a energia žiaria nezmiešanou a nepošpinenou čistotou a na prvý pohľad vidia božské predstavy neoddelene a nemateriálne. Ich predstavy sú vytvarované Bohu podobnou Jednotou, ako je to dosiahnuteľné božskej múdrosti, do božskej a nesmierne múdrej mysle a rozumu.

Duše majú svoje uvažujúce schopnosti a skúmajú pravdu vecí tým, že cez ne idú krok za krokom. Cez ich rozdelenú a rozmanitú rôznorodosť, duše nedosahujú úroveň zjednotených myslí. Ale keď sa mnohí zídu pospolu a zamerajú sa na Jedného, potom sú považovaní za hodných dokonca i predstáv rovných anjelov a to do takej miery ako je to vlastné a dosiahnuteľné dušiam. - Dionýz Areopagita, The Divine Names, 7.2

POUVAŽUJTE V BOŽEJ PRÍTOMNOSTI...

Keď hľadám pravdu, pomáha mi rozpamätať sa, že Kristus prisľúbil, že budeme v Cirkvi zdieľať poznanie anjelov – tj. zídení spolu ako anjeli v nebi a nie rozdelení?

ZÁVEREČNÁ MODLITBA

Otče, dovoľ mi, aby som ťa s cherubínmi a serafínmi bez prestania oslavoval v tvojej Cirkvi a bol som korunovaný a naplnený každou pomocou a požehnaním, pretože ty si Pán a Otec, Stvoriteľ všetkého.