"Otvorte srdcia tým, čo ´rezignovali na život´", hovorí pápež František

591
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Svätý otec František sa ihneď po zemetrasení v Norcii začal modliť za všetkých, ktorí sú ním postihnutí a vyjadril nádej, že sa mu podarí navštíviť jeho obete. Zároveň reagoval aj na evanjelium, vyzývajúce pomáhať chudobným a postihnutým rozličným nešťastím.

„Dnes nás Ježiš nabáda, aby sme sa postavili na stranu tých, ktorých hlas nikto nepočúva; každého z nás žiada, aby sme si otvorili srdcia a prijali za svoje utrpenie, starosti a obavy chudobných, hladných, utečencov, tých čo rezignovali a ktorých arogancia mocných a spoločnosť vytlačili na svoj okraj“, povedal pápež počas svojho nedeľného príhovoru po modlitbe ´Anjel Pána´.

Hovoril bližšie o evanjeliovom podobenstve o svadobnej hostine, na ktorej sa hosť, ktorý zaujal popredné miesto musel presunúť na to najposlednejšie preto, lebo prišiel niekto, kto mal na popredné miesto nárok.

„Ježiš chce, aby sme pochopili, že si máme vždy vybrať posledné miesto a vyhľadávať malosť a nenápadnosť“, povedal 28. augusta pápež František.

„Pýcha a márnivosť sú príčinou mnohého zla, nešťastia a hriechu vo svete“, vysvetlil pápež, „a ak sa sami ponížime, nahor nás pozdvihne sám Boh.“ Ďalej zdôraznil povinnosť a úlohu kresťanov prežívať svoj život v pokore a varoval pred túžbou kresťana po pozemskej odmene namiesto odmeny, ktorou je večný život od Boha, ktorý by mal byť „blízky jeho srdcu“.

Svätý otec sa spolu s pútnikmi pomodlil modlitbu Zdravas´ Mária za obete  zemetrasenia, ktoré minulý týždeň postihlo talianske stredozemie a prisľúbil, že „čo najskôr“ navštívi postihnutú oblasť.

Pápež František opakovane vyjadril svoju „duchovnú blízkosť“ s mŕtvymi a tými, ktorí zemetrasenie z 24. augusta prežili a povedal, že Cirkev „prežíva s nimi ich utrpenie a strasti.“

Počet mŕtvych na následky 6,2 stupňového zemetrasenia dosiahol počet 281, pričom z ruín zachránili už 200 ľudí.

Aj v túto nedeľu po modlitbe Anjel Pána zaznela zvyčajná výzva Svätého otca slúžiť všetkým, čo žijú na perifériách.

„Svoju pohostinnosť nesmieme zakladať na túžbe po uznaní alebo po odmene“, povedal pontifik. Citoval Ježišove slová z evanjelia, že keď „chystáš hostinu, pozvi chudobných, mrzákov, chromých a slepých. A budeš blahoslavený, lebo oni sa ti nemajú čím odplatiť.“  

Pápež ďalej povedal, že v nedeľnom čítaní nám „Ježiš dokazuje, že uprednostňuje chudobných a vylúčených zo spoločnosti, ktorým privilegovane patrí Božie kráľovstvo“ a zakončuje evanjeliovým posolstvom, ako nesmierne dôležité je z lásky k Bohu slúžiť ostatným ľuďom.