Potraty sú “zúrivým útokom”, ktorý je povzbudzovaný antikoncepciou - varuje kardinál Burke

1,742
Jakub Betinský
Kultúra smrti

“Diabol nás chce, samozrejme, vziať odvahu,” hovorí kardinál Raymond Burke ohľadne pro-life hnutia. “Snaží sa zasadiť do našich myslí pochybnosť vo veci verejnej ochrany života.”

 

“Veľmi nenápadne nás pokúša, aby sme zostali ticho, aby sme umlčali naše svedomie a aby sme si nahovorili, že i keď sme osobne proti potratu, nemusíme vyjadriť svoju vieru a morálne presvedčenia verejne.”

 

Kardinál Burke dáva niekoľko varovaní vo svojom nedávno uverejnenom dlhom rozhovore s francúzkym novinárom Guillaume d’Alançonom s názvom Hope for the World: To Unite All Things in Christ.  

 

Toto chápanie, že niekto môže byť “osobne proti potratom”, ale zdržiava sa vyjadriť túto pozíciu verejne a konať v jej mene, je bežná situácia katolíckych politikov v Spojených štátoch, odkiaľ pochádza sám kardinál Burke. Takúto politickú pozíciu spopularizoval katolícky politik Mario Cuomo, bývalý guvernér štátu New York z osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch, a podobnú pozíciu zastával i viceprezidentský spolukandidát Hillary Clintonovej - katolík Tim Kaine.

 

Kardinál ďalej tvrdí, že potrat je “zúrivým útokom proti životu”, ktorý je povzbudzovaný “pokrivením sexuálneho aktu antikoncepciou.”

 

V tej istej knihe tiež kardinál Burke poodhaľuje, že doktor nútil jeho matku, aby ho potratila, ale ona i s jeho otcom odmietli. “Otázka ochrany ľudského života sa ma preto silne dotýka, keďže som už mohol byť vlastne zabitý.”