Istý moslim podpálil sochy Panny Márie

1,720
Kultúra smrti

Jeden moslim zo severnej Afriky znetvoril sochy Panny Márie a úmyslene poškodil katolícke kostoly.

Sudca v španielskom meste Tudela vydal minulý týždeň príkaz, aby sa muž, ktorý úmyslene zničil, poškodil a podpálil niekoľko podobizní nebeskej Matky v kostole vo Fontellas, držal na desať metrov ďalej od centier slávenia katolíckych bohoslužieb.

Sudca, ktorý tento príkaz vydal sa vyjadril, že skutok považuje za prejav islamskej frakcie v priamej opozícii k náboženských hodnotám Západu.

Keď páchateľ podpaľoval sochy Panny Márie, nachádzali sa vnútri miestneho katolíckeho kostola, čo spôsobilo obrovské škody. Jedna z bočných kaplniek bola úplne zničená a zhorelo niekoľko sôch. V kaplnke spadla aj časť ornamentálneho stropu a hlavná chrámová loď ostala začernetá od sazde.

Muž, ktorý sa tohto vandalizmu dopustil sa k spáchaným činom priznal. Neospravedlnil sa. Navyše povedal, že svojím konaním si vyslúžil raj. Policajné vyšetrovania ukázali, že zjavne išlo o páchateľa, ktorý má za ušami aj ďalšie prepady kostolov v susedných lokalitách v oblasti Ribera de Navarra, kde poškodil viacero katolíckych náboženských symbolov.

Božia Rodička bola odjakživa známym symbolom, ktorý priamo súvisel s bitkou medzi islamistami a katolíkmi. Dňa 7. októbra 1571 katolícke námorné sily najmä zo Španielska, Benátok a Janova pod vedením Dona Juana de Austria (z Rakúska) zvíťazili nad tureckou flotilou. Šlo o poslednú bitku na mori medzi veslovými loďami, ktoré predstavovali najmocnejšie námorníctvo na svete. Moslimské sily sa pohybovali od 12 000 do 15 000 otrokov – veslárov. Boli v značnej prevahe, no pozliepaný tím katolíckych lodí porazil Turkov behom štyroch hodín. Všetci muži do jedného sa totiž na palube modlili svätý ruženec.