Brat karmelitán unikol moslimským vojakom vďaka piesni o Ježišovi

4,468
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Štíhly dlháň s hrdzavými vlasmi, 34 ročný brat David Johnson, rodák z Colorada, sa definitívne usadil v Sýrii, v krajine na strednom východe, kde slúži v perzskom karmelitánskom kláštore sv. Jakuba v Qara.

Pôvodne sem prišiel ako študent študovať jazyk, avšak zaľúbil sa do tejto krajiny a rozhodol sa v nej zostať. Navyše pocítil, že Boh ho tam povoláva k rehoľnému životu.

Láska k jazyku a k Bohu jedného dňa zachráni bratovi Johnsonovi život. Brat Johnson si nedávno v Denveri spomínal na udalosti z Veľkonočného pondelka spred troch rokov. Bol na kláštornej veži a priateľským gestom, typickým pre ľudí z Colorada, zamával na sýrskych vojakov, ktorých uvidel v diaľke na kopci.

Vojaci ho začali okamžite podozrievať a obrátili konvoj smerom ku kláštoru. Keď dorazili a dozvedeli sa kto na nich mával a že je to Američan, brata Johnsona uniesli v domnení, že je špiónom.

„Pýtali sa ma, čo tam robím, zrejme v domnení, že som prestrojený za mnícha“, povedal brat Johnson pre CNA.

Jeho bratia sa začali okamžite modliť.

Moje spoločenstvo vôbec nespanikárilo, práve naopak, okamžite odišli do kostola, začali sa modliť a slúžiť sv. omšu“, povedal, „a bol som v Božích rukách, necítil som žiadny strach.“

Brat Johnson začal pokojne a radostne spievať svojim únoscom piesne o Ježišovom zmŕtvychvstaní v ich rodnom jazyku. Spočiatku ich to prekvapilo, no potom si brat Johnson uvedomil, akoby im zmäkli srdcia.

Povedali mu: „Nikdy predtým sme túto pieseň nepočuli; zaspievaj ju ešte raz.“ A tak som ju opäť zaspieval: „Kristus vstal zmŕtvych, porazil smrť a tým čo sú v hroboch, udelil život.“

Vojaci sa začali smiať, tlieskali do rytmu a rozhodli sa, že mu neublížia a vrátia ho do kláštora, len najprv musia svojim priateľom ukázať spievajúceho amerického brata.

Otvorili bránu (ich tábora) a nechali ma zaspievať pieseň o zmŕtvychvstaní celému zástupu vojakov – a oni všetci tlieskali! Myslel som si, že sa mi sníva! Že som sa dostal do nejakej inej reality!“ povedal brat Johnson.

Brat Johnson tvrdí, že mu v tej chvíli pomohla uniknúť aj jeho znalosť rodného jazyka vojakov, no v každom prípade je presvedčený, že život mu v ten deň zachránili modlitby jeho bratov a Ježišovo meno v piesni, ktorú spieval. Preto aj všetkým, ktorých znepokojuje hrozba islamského terorizmu na strednom východe, radí modliť sa.

Modliť sa, modliť sa, modliť sa“, hovorí, „a vkladať všetku svoju dôveru v Jeho múdrosť.“