Temnota na Čiernom kontinente

997
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Ako sa ani jedno náboženstvo nezhoduje s druhým, nie sú rovnaké ani ich morálne ekvivalenty. Islam je zlý, ale ak si myslíte, že je jediný, ktorý propaguje zlo, dovoľte, aby som vám pripomenul modloslužbu a obetovanie detí, ktoré pokračujú aj v dnešnej dobe. Ak ste ešte doteraz neprispeli na kresťanské misie, urobte tak TUa ešte dnes.

MARK COLVIN: Pred týždňom vysielala BBC šokujúci príbeh z Ugandy o ešte stále rozšírenom obetovaní detí. Utajené vyšetrovanie dokázalo, že mnohými prípadmi sa polícia absolútne nezaoberala a na ochranu potenciálnych obetí sa nerobí takmer nič.

Reportéri sa zhovárali s doktorom-čarodejníkom, ktorý im ponúkol, že zabije dieťa, čo by im malo zabezpečiť úspešné dokončenie stavebného projektu. Peter M. Sewakiryanga je riaditeľ Kyampisi Childcare Ministries v Ugande, ktorá pomáhala aj s vyšetrovaním. Teraz je v Austrálii, kde poukazuje na závažný problém obetovania detí. Dnes popoludní mi poskytol rozhovor.

 

Veľa ľudí v Ugande je presvedčených, že keď obetujete dieťa zlým duchom, dostane sa vám požehnania, zbohatnete a získate určitý druh ochrany. Do čarodejníctva je zapojených veľmi veľa tzv. doktorov-čarodejníkov, ktorí ľuďom neustále opakujú, že ak chcú v živote uspieť, musia obetovať dieťa.

 

MC: Koľko detí sa unesie a zneužije týmto spôsobom?  

V správe o dodržiavaní ľudských práv USA sa uvádza, že týmto spôsobom sa minulý rok stratilo (nenávratne) 9.000 detí. Väčšina z nich sa žiaľbohu nikdy nenájde, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou skončia ako obety. Robí sa to potajomky a preto sa ťažko hľadajú aj ich mŕtve telá. Zvyčajne sa nájdu telá detí bez hlavy, obklopené rituálnymi predmetmi; kompletne vykastrované a zohavené telá; telá s odseknutou hlavou a odstránenými vnútornými orgánmi; a niektoré sa nenájdu vôbec.

Utajeným spôsobom sme vyšetrovali aj doktorov- čarodejníkov a zistili sme, že 100 percent všetkých, ktorí sú do čarodejníctva zapojení, sú ochotní obetovať dieťa ako najlepší prostriedok na dosiahnutie a udržanie úspechu v podnikaní.

 

MC: Takže ľudia, ktorí si túto službu zaplatia, si myslia, že im prinesie zdravie a šťastie, je tak?

Áno, myslia si, že budú šťastní, zdraví a bohatí. Veľmi veľa ľudí žije v chudobe a oni si myslia, že takto zbohatnú. A bohatí ľudia zasa chcú svoj blahobyt chrániť.

 

MC: V mnohých oblastiach Ugandy prevláda kresťanstvo. Praktizujú snáď títo ľudia zároveň kresťanstvo aj čarodejníctvo?

Zistíte, že veľmi, naozaj veľmi veľa ľudí verí v čarodejníctvo. Uganda je ...

 

MC: Takže je možné, že v nedeľu chodia do kostola a v iné dni v týždni veria v čarodejníctvo?

Väčšina ľudí, ktorí praktizujú čarodejníctvo, neveria v Boha.

 

MC: Deje sa to už dlhšie, alebo je to niečo relatívne nové?

Jedná sa o veľmi komplexný jav a v čoraz väčšej miere sa prejavuje v posledných štyroch, piatich rokoch.

 

MC: Je to mimoriadny jav, Uganda sa totiž v tomto období rýchlo rozvíja, ľudia využívajú viac technológií, mobily, počítače a podobné veci. Preto si ťažko predstaviť, že čarodejníctvo má aj napriek týmto podmienkam takú silnú pozíciu.

Áno, počúvame aj o cudzincoch, ktorí k nám prichádzajú napríklad z Tanzánie. Títo veria, že keď dajú zabiť albína, budú zdraví a bohatí. Každý doktor-čarodejník po prekročení hraníc z Tanzánie do Ugandy si môže prostredníctvom rozhlasu dať inzerát, že ponúka a poskytuje najlepšiu spirituálnu pomoc.

 

MC: Majú dovolené inzerovať v rádiu?

Áno, majú dovolené inzerovať v rádiu.

 

MC: Že zabijú dieťa – albína?

Nie, neponúkajú úspech alebo vyriešenie problému pôsobením zlého ducha; do jeho područia sa ľudia dostanú obetovaním dieťaťa.

 

MC: Organizujete proti tomu kampaň v Ugande; čo dúfate, že dosiahnete v Austrálii? Čo môžu urobiť Austrálčania?

V Ugande neustále žiadame vládu, aby dohliadala na dodržiavanie zákonov na ochranu dieťaťa; aby všetky nevyriešené prípady predložila súdu, aby sa začala uplatňovať spravodlivosť. Toto sa však nedeje a preto ideme s týmito požiadavkami na medzinárodné fórum a žiadame ľudí, aby podpísali petíciu ako dôkaz našej vláde, že celý svet túto kampaň podporuje.

Podpísaním petície pomôžu ľudia uplatniť spravodlivosť a ochrániť deti.

 

 

MC: Peter Sewakiryanga, riaditeľ Kyampisi Childcare Ministries v Ugande. V prípade záujmu si môžte petíciu, o ktorej hovoril, pozrieť na:www.kyampisi.org alebo na: www.jubileecampaign.co.uk.