Som rozvedená. Ako zobrať deti na omšu?

651
Jakub Betinský
Kultúra života

Ak ste rozvedený a ste rodičom, je možné, že čelíte náročnej ceste v otázke ako zvládnuť nedeľnú omšu. Väčšina detí rozvedených rodičov sa nachádza v situácii, keď každý víkend trávia s iným rodičom. Toto nastavenie, i keď je možno v najlepšom záujme dieťaťa, môže spôsobiť ťažkosti, keď sa jedná o každotýždenné chodenia do kostola. Ale s trochou kreativity a modlitby to musí byť nemožné.

Mala som v tejto veci šťastie. S mojim bývalým manželom sme spravili vedomé rozhodnutie vychovať naše deti ako katolíkov. Keď som sa stretla s mojou právničkou, aby sme sa porozprávali o tom, ako nastaviť návštevy, zdôraznila som jej toto rozhodnutie, ktoré sme spolu urobili. Tiež som jej povedala, že od môjho bývalého manžela očakávam - bez ohľadu na jeho záujmy - aby dodržať túto dohodu v mene našich detí. Zistila som, že byť konkrétna v mojich očakávaniach veľmi pomohlo - nie len čo sa týka omše, ale aj iných oblastí.

Moja právnička mi pomohla vpísať konkrétne očakávania do našej dohody o návštevách: zahrnula tam požiadavku, že môj bývalý manžel bude brať naše dcéry na týždennú omšu. Bol nútený podpísať jeho čas dohody. Neviem či je toto bežná požiadavka počas takéhoto druhu dohadovania sa o návštevách, ale odkedy mi to moja právnička odobrila, verila som, že je dôležité, aby som to zdieľala. Nebojte sa požiadať o všetko, čo v najlepšom záujme vašich detí - vrátane duchovného rozvoja.

Ak budete vy a váš bývalý/á manžel/ka bývať vedľa seba, je možné sa dohodnúť, že partner, ktorý ide na omšu od druhého vyzdvihne deti a po omši i zavezie späť. Existuje veľa ľudí, ktorí naliehajú na tom, že každý rodič by mal mať úplnú nezávislosť v tom, čo sa bude diať počas toho ako sú deti s ním/ňou. Cítim ale, že ak je to čo i len trochu možné, deťom by mali byť schopné sa spoľahnúť na tú istú kontinuitu ako predtým. Ak ste vždy chodili na omšu, tak by to tak malo stabilne pokračovať v živote detí. Ak mama alebo oco namietajú voči vedeniu detí na omšu a vy sama/sám si viete zariadiť uspokojivý čas na to, že ich zaveziete, mali by ste to potom tak spraviť. Na čom záleží je to, že zoberiete deti na omšu a nie kto a ako to urobí.

V závislosti od nového usporiadania bývania je tiež možné poprosiť nejakého člena rodiny alebo blízkeho rodinného priateľa, aby so sebou zobral deti na nedeľnú omšu. Treba si zapamätať, že možno budete musieť byť flexibilná/ý - vaše deti budú možno chodiť do úplne inej farnosti ako predtým. Ak sa vám toto stane, pokúste sa začať viackrát navštevovať túto novú farnosť, ak je to pre vás možné. Týmto spôsobom spoznajú kňazi a farníci ako vášho bývalého partnera, tak i vás. Ak by to situácia vyžadovala, pomôžte vašim deťom a bývalému nájsť novú farnosť, kde budú vaše deti spokojné. Možno by mohli navštevovať tú istú farnosť ako ich noví priatelia z ich štvrte alebo ich bratranci a sesternice.

Akokoľvek ľahké môže byť pozrieť na túto situáciu ako iba na "ďalšiu hádku, ktorú už nechcem mať", naozaj verím, že ak dáte návštevu na nedeľnej omšu na prvé miesto v rebríčku vašich priorít, Boh vám pomôže nájsť spôsob, ako to uskutočniť.

Tiež pamätajte na to, že hoci je nedeľná účasť na omši povinná pre všetkých, ktorí boli na prvom svätom prijímaní, náš Boh je Bohom Milosrdenstva - a jeho Milosrdenstvo musí byť vyliate na všetkých tých, ktorí nie sú dosť starí na to, aby sa na omšu dostali sami. Nezabudnite sa modliť a robiť najlepšie ako viete, aby ste mali Boha na prvom mieste - jeden deň sa vám Boh a vaše deti za to poďakujú.