Progresívny kardinár: Ilegálnym migrantom by mal byť umožnený vstup do Európy

876
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Kolínsky kardinár Rainer Woelki vyhlásil, že Nemecko musí prijať novú migračnú politiku, ktorá by mala obsahovať povolenie ilegálnym migrantom obchádzať zákon pri vstupovaní do Európy.

Kardinál Woelki je známy pre svoje výnimočné pro-migračné stanovisko v nemeckom meste Kolín nad Rýnom. Kardinál bol advokátom masovej migrácie ľudí zo Severnej Afriky a Blízkeho východu a teraz tvrdí, že súčasný migračný systém nefunguje. On verí, že najlepší spôsob ako predísť úmrtiam v Stredozemnom mori, ktoré nazýva "more smrti", je umožniť voľný prechod lodí s ilegálnymi migrantmi do Európy, ako uvádzajú kolínske noviny Kölner-Stadt Anzeiger.

Kardinál vyvolal za posledné roky kontroverzie prostredníctvom komentárov a skutkov, ktoré učinil na tému migračnej krízy. Počas slávnosti Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi na začiatku tohto roka, vykonával kardinál Woelki omšu k slávnosti vo vnútri migrantskej lode v kolínskej katedrále, využívajúc ju ako oltár. 

“Ktokoľvek nechá utopiť človeka, ten nechá utopiť Boha, povedal počas omše a dodal, že “vidieť tých v núdzi a pomôcť im, je úloha, ktorú nám dal Pán ako kresťanom."

Od vyhlásení v máji sa mnohí ďalší migranti utopili pri pokuse prekročiť more a dosiahnuť brehov Európy. Podľa Woelkiho je riešenie umožniť viac migrantom prísť legálne, no jeho pohľady nie sú všeobecne zdieľané v rámci Cirkvi. 

Jeho kolega, kardinál Christoph Schönborn, má oveľa konzervatívnejšie stanovisko na migračnú krízu, podľa neho si mnohí moslimovia vstupujúci do Európy aktívne prajú dobyť kontinent. “Boh má súcit s Európou a s ľuďmi, ktorí sú v nebezpečí straty nášho kresťanského dedičstva," modlil sa kardinál na omši vo viedenskej Katedrále svätého Štefana. 

Prístup kardinála Schönborna k migračnej kríze sa viacej odráža v platforme anti-masovej migračnej strany Alternatívy pre Nemecko (AfD), proti ktorej sa v minulosti vyjadril kardinál Woelki. Woelki kritizoval požiadavky AfD k zastaveniu budovania islamských minaretov keď povedal, "ktokoľvek povie áno" kostolným vežiam, musí tiež povedať "áno minaretom". 

Nová migračná dohoda bola kolínskym kardinálom otvorená tiež ako snaha bojovať proti projektu "krajne pravicového populizmu", ktorý opísal ako hrozbu k dosiahnutiu sociálneho zmieru. Spomenul tiež, že americké zvolenie Donalda Trumpa ilustrovalo vzostup nacionalizmu. 

Množstvo miest v domácnostiach má byť vyčlenených špeciálne pre kresťanov. Správy za posledné roky ukázali, že kresťania sú často terčom násilia a hrozieb zo strany moslimov vo vládou zriadených azylových domoch.