Misia Habsburgovcov pre 21. storočie

772
Milko Kostovič
Kultúra života

Foto: Pápež František spolu s habsburgovskými deťmi v Klementínskej sále vo Vatikáne

Čo znamená narodiť sa do jednej z najvplyvnejších kráľovských rodín v Európe?

Narodiť sa Habsburgom je cool a zvláštne zároveň. Je skvelé byť súčasťou fantastickej rodiny s koreňmi siahajúcimi 1000 rokov dozadu. Je tiež určite pekné mať bratranca v takmer každej krajine sveta a na chvíľu tam pobudnúť. No svojim spôsobom ste stále pod drobnohľadom. Spolužiaci sa za vami stále obracajú a zízajú vždy, keď vaše meno zaznie na hodinách histórie (prakticky v každom storočí od trinásteho). Som si istý, že mi uveríte, keď poviem, že je to rozhodne zaujímavá skúsenosť.

A je tu jedna otravná myšlienka, ktorá je akosi stále prítomná: čo znamená dnes byť Habsburgom? Aká je skladba hodnôt, ktorá sa dnes spája s týmto menom, keď naša rodina už nevládne viac než takmer 100 rokov?

Svojim spôsobom to bola otázka, ktorú si naša rodina kládla, keď sme sa rozhodli usporiadať naše prvé celosvetové zhromaždenie po viac než 15 rokoch. Rozhodli sme sa vrátiť k našim (katolíckym) koreňom a vykonať púť do Ríma, na konci Roku milosrdenstva, aby sme sa stretli s Petrovým nástupcom. Ukázalo sa to ako skvelé rozhodnutie.

Po mesiacoch príprav sa takmer 300 Habsburgovcov z celého sveta vydalo do Ríma na jeden intenzívny víkend. Púť spojila dohromady členov rodiny, ktorí sa dovtedy nikdy nestretli (okrem súkromnej stránky na Facebooku, ktorú sme používali posledné dva roky), no ktorí majú jednu vec spoločnú: patria do tejto úžasnej rodiny. Strávili sme čas spolu, jedli cestoviny, modlili sa a spoločne kráčali ulicami Ríma.

Na našom stretnutí s Pápežom Františkom vysvitlo, že naše hodnoty, ktoré storočia tvorili jadro našej rodiny, sú stále tie, čo nás posunú do budúcnosti. Celé nám to napadlo pri pápežovej reči v Klementínskej sále, s Františkom obklopeným množstvom habsburských detí, zatiaľ čo sa láskavo rozprával so starými mamami. 

Pápež nám rozprával o našom veľkom predkovi, blahoslavenom vládcovi Karlovi (ktorého relikviu sme mu dali ako dar). Poznamenal, že blahoslavený Karol bol v prvom rade a predovšetkým, rodinný muž. František nás povzbudil k tomu, aby sme pomohli svetu znovuobjaviť hodnoty rodiny v našich časoch. Je to pre nás prirodzená vec. Moja maličkosť pre príklad, je požehnaná krásnou ženou a šiestimi deťmi - čo je síce na hony vzdialené od panovníčky Svätej ríše rímskej, Márie Terézie, ktorá mala 16, no stále...   

Tiež nás vyzval k nasledovaniu príkladu blahoslaveného Karola v pomoci budovania spoločného európskeho domu - niečo, čo mnohí z nás robia prostredníctvom zapojenia sa v politike, alebo ako ja, v diplomacii.

Pápež František nás povzbudil v mnohých sociálnych aktivitách, ktoré vykonávame, ako napr. podpora mieru (čo robí jeden z našich bratrancov v Južnom Sudáne), nakŕmenie chudobných (niekoľko bratrancov), obrátenie sa k okrajom spoločnosti v každodennom živote a pomoc menšinám (ako robí hlava našej rodiny, Karol).

Pápež bol veľmi šťastný, že v našej rodine boli kňazské povolania - môj brat Pavol je prvým kňazom rodiny za takmer 200 rokov, a ďalší sú takpovediac "na ceste".

Nadovšetko nás požiadal, aby sme boli majákom mieru v našich veľmi problematických časoch, čo blahoslavený Karol robil od prvej minúty svojej vlády, ktorá začala v novembri, pred 100 rokmi. Bol jediným monarchom v Európe, ktorý zažil horory vojny z prvej ruky a jediný, kto dbal na mierovú výzvu Pápeža Benedikta XV. Že sa výzva neujala, nebola jeho chyba. Pápež nás vyzval, podobne ako blahoslaveného Karla, k podpore mieru "dokonca aj za cenu nepochopenia a vysmievania".

Počas našej audiencie sme spoznali veľkú charizmu Pápeža Františka: jeho inštinktívne pochopenie pre ľudí, skupiny a krajiny a ich možnosti v našich časoch. Prostredníctvom štruktúr Svätej stolice je Pápež František zapojený do vyjednávaní a mierových procesov na celom svete. Teraz nám ukázal, čo znamená byť dnes Habsburgom.

Zistili sme, že nemusíme hľadať zmysel vo vonkajšom prostredí, že ak budeme skutočne žiť podľa katolíckej viery, tak všetky prvky do seba zapadnú.  V tomto duchu plánujeme samozrejme ďalšie rodinné stretnutie. Nechajme sa prekvapiť, kde nás to zavedie.