Moslimské znovudobytie Európy

938
Milko Kostovič
Kultúra života

Edgara Rice Burrough si ľudia najlepšie pamätajú pre jeho romány o Tarzanovi, no najpútavejšou z jeho kníh bola pre mňa v mladosti Beyond Thirty. Táto kniha predpovedá, že Európa na konci dvadsiateho storočia vstúpi do dlhotrvajúcej vojny, ktorá vtiahne kontinent do barbarstva. Ako bude vojna gradovať, tak sa Američania izolujú od Európanov a stratia s nimi na pol druha storočia všetky kontakty, až pokým náhodou plavidlo "Pan American" neprekročí trinásty meridián a pripláva niekam, čo sa nazývalo Anglicko.   

Kniha Beyond Thirty bola napísaná v roku 1915 pri tom, ako Burroughs sledoval vývoj Veľkej vojny, ktorá sa stala predohrou ešte väčšej vojny. Nebol jediný spisovateľ, ktorý sa bál, že starý svet si vojnou sám privodí smrť. Ostatní písali podobné príbehy.  Sám som sa zvykol pýtať, či by mohli byť tieto špekulácie desivo podobné tomu, čo vnukovia našich vnukov možno zistia, no dnes sa bojím iného, nemenej pochmúrneho vývoja pre Európu.

Keď Benedikt XVI. navštívil Turecko, jeho hlavným cieľom bolo stretnutie s Bartolomejom I., ekumenickým patriarchom Konštantínopolu a duchovým vodcom 300 miliónovej Východnej ortodoxnej cirkvi. Po tisícročie bol Konštantínopol sídlom prosperujúcej ríše. V roku 1453 bolo mesto dobyté moslimami a premenovalo sa na Istanbul. Bartolomej má dnes v správe niekoľko budov a pod sebou má menej než 3000 tureckých kresťanov. Patriarchát existuje s povolením tureckej vlády a s neochotným tichým súhlasom imámov.  

Predstavte si podobný osud Rímskej cirkvi. Predstavte si situáciu o niekoľko generácií, keď sa Európanom nepodarilo rozmnožovať a ani oživiť svoju vieru. Ak budú súčasné trendy pokračovať, tak v niektorých európskych krajinách bude za pol storočie polovica populácie moslimská. V určitom bode sa zavedie šária. Historické právne štruktúry, ako je napr. britské zvykové právo a Napoleonov zákonník, ustúpia práve koránu. Každým rokom bude kresťanská menšina čoraz viac izolovaná.

Nebude potreba zjavného prenasledovania. Neplodná populácia bude neochotná odolávať zmenám. Objaví sa mnoho oportunistických konverzií na islam. Vysoká moslimská pôrodnosť a zvyšujúca sa moslimská imigrácia sa postará o to, že kresťania sa číselne stanú bezvýznamnými. Budú mať možnosť praktizovať svoju vieru, pokiaľ to budú robiť potichu.     

Vatikán zostane taký ako teraz, 109 akrov katolicizmu, ale pápež bude znova, ako povedal Pius IX., "väzňom Vatikánu." Odľahlé kostoly v Ríme pripadnú moslimským štátom, pričom tie najdôležitejšie, ako napr. sv. Jána v Lateráne a st. Maria Magiore, sa ozdobia minaretmi. Zvyšné kostoly budú zredukované na múzeá alebo z nich zostanú sutiny. Zatiaľ čo Európa prejde touto zmenou, Amerika sa bude izolovať podobne, ako to bolo v románe Burroughsa.  

Hovoríte, že sa to nemôže stať? Majte ale na pamäti, že pred 1500 rokmi bolo v severnej Afrike niekoľko stoviek katolíckych biskupov. Dnes sú ich tam iba tri tucty.

Nájdi nás na FB a napíš, čo si o tom myslíš: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO