Maďarsko nezaplatí privysokú cenu za uspokojenie byrokratov v Bruseli

4,066
Kultúra života

New York, 5. máj, 2011 (C-FAM) - Minulý týždeň podpísal maďarský prezident Pal Schmittt novú ústavu vyvolávajúcu búrlivé diskusie. Obsahuje ustanovenie o ochrane nenarodeného dieťaťa od počatia a tiež definíciu, že manželstvo je medzi mužom a ženou.

Kým nová ústava ľahko prešla v maďarskom parlamente vládnucou väčšinou, stalo sa tak bez účasti menšej opozičnej strany, ktorá odišla pred hlasovaním. Rada Európy, zamestnanci OSN a mimovládne organizácie s hnevom diskutujú o legitímnosti novej ústavy z hľadiska obsahu a procesu, akým bola schválená.

Skupiny bojujúce za právo na potrat sa zamerali na článok 2, ktorý hovorí: ,,Život plodu bude chránený od počatia." Pro-potratová právna firma Centrum pre reprodukčné práva spolu s Amnesty International spustila kampaň proti rozhodnutiu. Uvádza v nej, že toto zamedzenie prístupu k potratom povedie buď k legislatívnym reformám, alebo k ústavnému problému. 

Amnesty International a členovia skupín za práva homosexuálov kritizujú ústavné vylúčenie sexuálnej orientácie zo skupiny chránenej pred diskrimináciou. Nepozdáva sa im ani ustanovenie ochrany tradičnej definície manželstva, smerujúce k zakázaniu manželstva rovnakých pohlaví, ako argumentujú európske anti-diskriminačné štandardy.

Kritici odsudzujú na sociálnych reformách nedostatok transparentnosti a  krátky časový horizont deviatich dní, v ktorom bola ústava podpísaná parlamentom.

Rada Európy má za úlohu zabezpečiť preverenie nového zákona ústavnými expertami. Tí z Benátskej komisie, nezávislého poradenského orgánu, pocestujú teda do Budapešti tento mesiac. Prinesú odtiaľ posudok späť do Parlamentného zhromaždenia Rady Európy, aby riešila problém ohľadom navrhovania procesu.

C-Fam’s  Friday Fax prvýkrát informoval o Benátskej komisii v roku 2008. Komisia sa prominentne predstavila v kosovskom ústavnom procese, predstavujúc návrh ústavy, ktorý zmenil ochranu života od počatia na ochranu ,,od narodenia", zahŕňajúc tiež anti-diskriminačné postavenie na základe sexuálnej orientácie. Odstránil tiež odkazy na mužov a ženy v článku o manželstve. Kosovský parlament schválil kontroverzný návrh ústavy,no termín ,,od narodenia" z článku o práve na život odstránil.

Roger Kiska z Európskeho centra pre zákon a súdnictvo vyhlásil, že bol nesmierne potešený novou maďarskou ústavou. Nazval ju víťazstvom demokracie pre život, rodinu a pre Maďarsko. Kiska tiež kritizoval hanebné pokusy európskych inštitúcií oslabiť maďarskú vládu, ktorá bola schválená drvivou väčšinou ľudových voličov: ,,Dúfam, že Maďarsko zostane silné vo svojom presvedčení, pretože v stávke je život a rodina. To je príliš vysoká cena za obyčajné uspokojenie byrokratov v Bruseli."

Maďarská vláda tvrdí, že zákon je v úplnom súlade so základnou chartou Európskej únie pre ľudské práva a argumentuje, že reforma nevyhnutne nahradila zastaralý ,,stalinovský" dokument, ktorý vznikol ešte v roku 1949. Nová ústava vstúpi do platnosti 1. januára 2012.