Radšej adopciu ako potrat!

4,721
Kultúra života

Spojené kráľovstvo, 6. júl, 2011 (LifeSiteNews.com) - ,,Adopcia je ´zlatou voľbou´, ktorá by mala byť ponúkaná tehotným teenagerkám a ženám, kroré nemôžu mať vlastné deti," vyjadril sa britský ministerský poradca pre adopciu. 

Minister Martin Narey hneď po svojom menovaní nestrácal čas a zverejnil správu o prijatí britského systému, spolu s devätnástimi návrhmi na zlepšenie.

Adopcia by mala byť treťou možnosťou potratu alebo ponechania si dieťaťa. Je to postoj, ktorému musí byť dovolené rásť," povedal Narey, bývalý generálny riaditeľ Väzenskej služby, ktorý tiež nejaký čas behával najväčší britský charitatívny beh Barnardo.

Rastúce obavy z klesajúceho počtu adopcií, prinútili vládu vymenovať Nareyho, aby sa pokúsil vylepšiť systém. Od roku 1970 klesol počet detí prijatých do náhradnej starostlivosti z 20 000 ročne na 3000. V porovnaní s rokom 1976, keď bolo adoptovaných 4000 detí do jedného roka, bolo minulý rok prijatých už len 70 detí.

,,Beznádejne pomalý" systém, národnostné a vekové pravidlá a postoje, ktoré sa stavajú proti adopcii, sa javia ako najväčšie prekážky, ktorým minister musí čeliť pri reforme systému.

,,Som zdesený z toho, že niektorí ľudia proste nemajú radi adopcie. Pokladajú ich za sociálne inžinierstvo, čo umožňuje ľuďom strednej vrstvy vychovávať deti pracujúcej triedy. Odborníci sa za to ospravedlňujú, ako keby to bolo nejaká tragédia." povedal Narey.

V Spojených štátoch dávajú matky svoje deti na adopciu, pretože veria, že im dávajú najlepší štart do života. Ak o tom hovoríme, považujme to za úspech," dodal minister.

Aj keď sa Tony Blair pokúsil v roku 2002 o zmenu systému, jediný trvalý výsledok je ten, že umožnil adopciu homosexuálnym párom. To však vylúčilo zo systému všetky britské katolícke adopčné agentúry. 

Spolu s podporou adopcie odporúča Narey sociálnym pracovníkom, aby sa prestali zameriavať na problémy s výchovou dieťaťa a opakovali mladým teenagerkám, že môžu byť dobrými matkami.

,,Ak jej šesť mesiacov budeme hovoriť, ako dobre sa jej darí, tak sa jej aj bude dobre dariť. To, čo robíme teraz, je zbabelosť." povedal v správe pre The Times. Narey tiež dodal, že výhodou adopcie by malo byť podporovanie mladých matiek. Vyhlásil tiež, že sa musia vykonať opatrenia na pomoc úplne opusteným deťom, ktoré uviazli na mnoho rokov v právnom systéme.
V súčasnej dobe je v ústavnej starostlivosti viac ako 60 000 detí, ktoré ukončili školu bez pracovnej kvalifikácie a  neraz ich čaká život delikventov.

,,Máme riešenie, ktoré môže uzdraviť životy najviac znevýhodnených detí v Británii. práve toto je oblasť sociálnej politiky s veľmi presvedčivými dôkazmi. Ostatné riešenia sú i v najlepšom prípade len okrajové."