Poľský zákon zakazujúci interrupciu prešiel prvým hlasovaním v pomere 254 : 151

3,923
Kultúra života

Varšava, 1. júl 2011 (LifeSiteNews.com) – Mohutná kampaň v prospech úplného zákazu interrupcií v Poľsku zaznamenala v piatok významné víťazstvo. V Dolnej snemovni parlamentu prešiel tento zákaz prvým kolom hlasovania, čo môže viesť k historickému medzníku v krajine.

Zákonodarci v Sejme hlasovali v pomere 254 : 151 proti návrhu prointerupčnej komunistickej demokratickej ľavicovej aliancie s cieľom odmietnuť toto opatrenie. V druhom hlasovaní bola legislatíva poslaná späť do komisie na premyslenie zdôrazňujúc ľahšiu legislatívnu cestu.

LifeSiteNews.com zistilo na začiatku tohto týždňa, že zákaz bol presadený so silným pro-life postojom. V bývalej komunistickej krajine jeho podporovatelia požadujúci 100 000 podpisov počas 3 mesiacov na predloženie zákona dosiahli 600 000 v priebehu dvoch týždňov.

Momentálne interrupcie v Poľsku môžu byť vykonané, keď je dieťaťu diagnostikovaná vážna porucha, matka má zdravotné problémy alebo keď tehotenstvo pochádza z ,,kriminálneho činu”. Miestni vodcovia však hovoria, že výnimky, keďže zákrok je stále nelegálny, no nie ,,trestný”, vykonávatelia potratov zneužívajú.

Mariusz Dzierzawski z poľskej pro-life nadácie, vo štvrtok vo svojej reči pred parlamentom, opísal potrat ako dedičstvo krajiny z komunistických čias, keď „deti boli vo veľkej miere zabíjané v materniciach vlastných matiek vo verejných nemocniciach a súkromných klinikách.”

„Čo rozdeľuje dobré štáty od zlých štátov? Spôsob akým sa správajú k ľuďom,“ povedal Dzierzawski. „Dobrý štát je ten, kde je každý rešpektovaný a inštitúcie sa o obyvateľov starajú. Totalitné štáty ignorujú dôstojnosť človeka. Každá genocída začína odmietaním ľudskosti obetí.”

Momentálny úspech by mohol zrušiť všetky tri výnimky z legálneho trestu. Vyžaduje to však dve ďalšie voľby v Dolnej snemovni predtým, ako bude zákon predložený v Senáte. V otvorenom liste členom parlamentu Národná sekcia gynekológov a pôrodníkov katolíckej asociácie poľských lekárov vyjadrila podporu pre toto ustanovenie.

„Doktor je ´servitor vitae´, služobník života. Mal by chrániť ľudský život od počiatku až do jeho prirodzenej smrti,” povedala prezidentka Maria Szczawinska. „Neodmietame právo zachrániť ľudský život, ale výrazne odmietame zabíjanie nenarodeného dieťaťa. To je dôvodom, prečo spájame veľa hlasov na podporu projektu úplne zakazujúceho zabíjanie nenarodeného dieťaťa."