Vedci varujú: Nová sexuálne prenosná choroba môže ohroziť zdravie celej populácie

5,638
Kultúra smrti

QUEBEC CITY, Quebec, 11. júl 2011 (LifeSiteNews.com) – Vedci varujú pred novým typom jednej z najbežnejších sexuálne prenosných chorôb, ktorá môže spôsobiť „éru nevyliečiteľnej kvapavky“. 

Kvapavka je bežné baktériové ochorenie, ktoré sa prenáša pohlavným stykom a môže viesť k zápalovému ochoreniu panvy, ektopickému tehotenstvu alebo neplodnosti. Postihuje rovnako ženy aj mužov a zvyčajne ju spôsobuje striedanie sexuálnych partnerov. Infekcia u žien  postupuje nepozorovane a môže sa prejaviť napríklad narodením mŕtveho plodu. U mužov je ochorenie často nediagnostikované a nespozorované. Bez liečby sa kvapavka môže stať životu nebezpečnou.

Odborníci tvrdia, že v budúcnosti pravdepodobne nebudú schopní infekciu liečiť. Najnovšou hrozbou je aj „H041“ objavená v Japonsku. Vírus nereagoval na antibiotiká, ktoré sú  pri liečbe kvapavky bežným postupom. Na odolnosť H041 prišiel Magnus Unemo zo švédskeho laboratória pri univerzitnej nemocnici v meste Orebro. Varoval, že nové ochorenie môže v budúcnosti spôsobiť éru nevyliečiteľnej kvapavky. „Ak sa infekcia rozšíri, nevieme, akú liečbu máme nasadiť,“ vyhlásil.
Vírus kvapavky sám vyvíja odolnosť voči liekom a novým sa prispôsobí po desiatich až pätnástich rokoch. Vedci doteraz infekciu úspešne liečili cephalosporinsom. Nový druh ochorenia však na tento liek nereaguje. Informoval o tom švédsky výskumník, ktorý sa pokúsi liečiť chorobu v súčasnosti najsilnejším antibiotikom s názvom carbapenems.

„Vzhľadom na dnešnú situáciu nás Svetová zdravotnícka organizácia WHO uistila, že bude pracovať na otázke vytvorenia celosvetového plánu ako odpovede na situáciu, ako obrovskú výzvu do budúcnosti,“ povedal Unemo.

Odborníci novú chorobu preskúmali a hľadajú správnu kombináciu antibiotík, ktorá by bola v tomto prípade účinná. „Z perspektívy verejného zdravotníctva máme veľké obavy. Ukazuje sa, že svojím rozsahom to bude superbug. Potrebujeme sa predovšetkým zamerať na hľadanie stratégie účinnej liečby.“ Unemo detaily výskumu odprezentoval na nedávnej konferencii Medzinárodnej spoločnosti pre výskum sexuálne prenosných chorôb v Quebecu, ktorá bude venovaná práve tejto otázke.