Screen-Shot-2024-08-01-at-11.46.17-AM-810x500.png

Africká tínedžerka si deň pred potratom vybrala život po vypočutí prezentácie za život

13
Kultúra života

Sedemnásťročná Laurence mala nasledujúci deň podstúpiť interrupciu. Tínedžerku z Rwandy oplodnil muž, ktorý ju naverboval, aby medzi spolužiakmi propagovala používanie antikoncepcie. Prozreteľne načasovaný školský seminár organizácie Human Life International Rwanda otvoril Laurence’oči pre pravdu o potratoch a ona si vybrala život pre svoje nenarodené dieťa.

Human Life International Rwanda učí stredoškolákov o abstinencii a vzdeláva ich o dlhodobých škodách spôsobených užívaním antikoncepcie a potratmi. Program vyzýva mladých ľudí, ako je Laurence, aby uplatňovali modlitbu a iné kresťanské disciplíny v snahe o čistý život.

Keďže jej potrat bol už naplánovaný na nasledujúci deň, Laurence sa obrátila na tím Human Life International Rwanda so žiadosťou o pomoc. Chcela si nechať svoje dieťa a chcela sa usilovať o duchovnejší, čistý život. Keďže Laurence bola naverbovaná na propagáciu antikoncepcie medzi svojimi rovesníkmi zástancom potratov, ktorý bol otcom jej dieťaťa a potom zaplatil za jej potrat, potrebovala podporu na viacerých úrovniach.

Pracovníci Human Life International Rwanda pomohli Laurence povedať jej matke o jej nenarodenom dieťati a vynútiť si od nej záväzok, že jej pomôže s dieťaťom, aby sa Laurence mohla po pôrode vrátiť do školy. Pomohli s úhradou poplatkov za lekárske ošetrenie, nákupom potrieb pre bábätko a vyjednaním voľna a prípadného návratu do školy.

Rwanda má jednu z najvyšších hustôt obyvateľstva v subsaharskej Afrike, čím sa stala obľúbeným cieľom zástancov populačnej kontroly. Viac ako 65 % obyvateľstva je mladších ako 30 rokov, čo podľa riaditeľa Human Life International Rwanda Aloysa Ndengeyeho označuje školy za obľúbené miesto, kde propagátori antikoncepcie a potratov presadzujú svoje “praktiky kultúry smrti”.

Ndengeye vysvetlil, ako Iniciatíva pre rozvoj zdravia v Rwande (HDI) mobilizuje používanie potratov a antikoncepcie medzi mladými ľuďmi pod zámienkou zníženia počtu tehotenstiev u tínedžerov. A to napriek tomu, že interrupcie sú v prevažne kresťanskej, silne katolíckej Rwande nezákonné. Podobne ako Medzinárodná federácia plánovaného rodičovstva, aj HDI pravidelne navštevuje verejné školy v tejto oblasti. Dodal, že to má za následok “nárast pohlavných chorôb, sexualizáciu našej mládeže a zabíjanie nevinných nenarodených detí prostredníctvom potratov.

Doktor Brian Clowes, riaditeľ oddelenia pre vzdelávanie a výskum Human Life International’vidí v Laurence’príbehu zástupkyňu mnohých mladých žien, ktoré boli ovplyvnené smrtiacimi posolstvami zástancov kontroly populácie.

“Laurence sa v rodnej Rwande stretla s nečakaným tehotenstvom. Jedinou možnosťou, ktorú jej ponúkli západné skupiny na kontrolu populácie, bol potrat. Potom si však deň pred plánovaným potratom vypočula pro-life prezentáciu organizácie Human Life International a vybrala si život pre svoje dieťa. Dôrazne si pripomíname biblickú múdrosť z Príslovia 18, 17, kde sa hovorí: ‘Kto prvý prednesie svoj názor, zdá sa, že má pravdu, kým nepríde druhý a nepreskúma ho, ’” zdieľala Clowesová. “To je úloha všetkých pro-life skupín na celom svete: ponúkať možnosti potvrdzujúce život, ktoré skupiny propagujúce potraty zámerne nespomínajú.”

Ndengeye dodala, že Laurence, “je teraz šťastná, že je matkou, a je vďačná Human Life International za záchranu svojho dieťaťa, dievčatka, ktoré pomenovala Keilla.”

Clowes poznamenal, že, “hoci úspechov môže byť málo tvárou v tvár obrovskej opozícii, judaistický Talmud nám hovorí, že ‘Zachrániš jeden život a zachrániš svet’ [Sanhedrin 37a]. To určite platí v mikrokozme príbehu Laurenca a Keilly z Rwandy. Každé dieťa a každá matka zachránená zo smrtiaceho zovretia potratu je dôvodom na radostnú oslavu.”

Ndengeye túto radosť zopakoval a povedal, že práve preto existuje organizácia Human Life International Rwanda, ktorá bola založená v roku 2021: “Zachrániť život, ktorý bol určený na zabitie — to je najväčší poklad.”

O Human Life International

Human Life International je jediná organizácia v USA, ktorá sa zaoberáso sídlom v USA, ktorá sa zaoberá globálnymi otázkami života vrátane potratov, antikoncepcie, a otázkami konca života. Human Life International sa zaoberá poskytovaním pomoci, vzdelávaním a propagáciou na celom svete a je najväčšou globálnou pro-life a rodinnou organizáciou, ktorá pôsobí vo viac ako 100 krajinách na šiestich&nbspkontinentoch. Human Life International poskytuje zdroje a vzdelávanie o otázkach života z&nbspkatolíckej perspektívy, pričom poskytuje pomoc po celom svete a pripravuje tých, ktorí sa pripravujú na službu, a tých, ktorí pôsobia v&nbspslužbe, aby sa týmito otázkami zaoberali vo svojom povolaní. Viac informácií nájdete na stránke hli.org.

Publikované so súhlasom Human Life International.