pizzaballa-e1713779516992-810x500.jpg

Latinský patriarcha Jeruzalema sa modlí k Panne Márii za mier vo Svätej zemi

10
Kultúra života

Ak izraelský premiér Benjamin Netanjahu pokračuje vo vojne proti susedným krajinám na Blízkom východe, kardinál Pierbattista Pizzaballa prosí o pomoc Pannu Máriu, aby priniesla mier do regiónu. 

V piatok 9. augusta Pizzaballa vyzval tých, ktorí chcú ukončiť konflikt, aby sa modlili k Márii, Kristovej Matke, o jej príhovor.  

“Po tom, čo sme venovali toľko slov a po tom, čo sme urobili, čo sme mohli, aby sme pomohli a boli nablízku všetkým, najmä tým, ktorí sú najviac postihnutí, nám zostáva už len modliť sa,” povedala Jeho Eminencia v vyhlásenie.  

Pizzaballa je latinským patriarchom Svätej zeme, čo je úloha, ktorá mu od vypuknutia vojny v októbri minulého roka zabezpečila ešte významnejšie postavenie na svetovej’scéne.  

Jeho Eminencia opakovane využil svoje postavenie na odsúdenie scenára nočnej mory odohrávajúceho sa v Palestíne. Počas uplynulých desiatich mesiacov Jeho Eminencia nielen navštívil vojnou zmietanú Gazu, ale upozornil na vojnové zločiny, ktoré páchajú Izraelské obranné sily, ktoré v júli 2024 zaútočili nakatolícku školu. 

“Rozsah ničenia, ktorého som bol svedkom, je neuveriteľný a zlé životné podmienky, ako napríklad nedostatok vody a elektriny a absencia bezpečnosti, sú hrozné, 

Vyjadrenie Pizaballu’vyjadruje nádej uprostred masakru spôsobeného Netanjahuom, ktorý’je etnický očistavýsledokviac ako 35 000 mŕtvych Palestínčanov vrátane mnohých kresťanov a žien a detí. 

 “Tieto dni sa zdajú byť dôležité, aby sme mohli zvrátiť priebeh konfliktu, a medzi nimi najmä 15. august, ktorý je pre nás dňom slávnosti Nanebovzatia Panny Márie do neba,” povedal Pizaballa. “Pozývam všetkých na chvíľu príhovoru za mier k Panne Márii.” 

Modlitba, ktorú Jeho Eminencia zostavil na 15. augusta (nájdete ju na konci tohto článku), prosí Máriu, sv. Michala archanjela a všetkých svätých, aby prosili nášho Pána o dosiahnutie “zmierenia a pokoja” nielen pre Svätú zem, ale pre celé ľudstvo. 

“Nech sa naplní tvoje proroctvo: pyšní sa rozptýlia v predstavách svojich sŕdc, mocní budú zvrhnutí zo svojich trónov a napokon sa pozdvihnú pokorní,” píše sa v ňom. 

Pizzaballa je od roku 2020 latinským patriarchom Jeruzalema. Kardinálom sa stal v septembri 2023, len niekoľko týždňov pred vypuknutím konfliktu. Má len 58 rokov a objavil sa ako možnýtmavý kôň uchádzačov na budúcom konkláve. Je považovaný za “umierneného” s menšou batožinou ako iní kardináli, ako napríklad súčasný vatikánsky štátny sekretár Pietro Parolin.  

Pizzaballa zároveň vyjadril podporu mnohým Františkovým’najkontroverznejším dokumentom vrátane jeho heterodoxnej deklarácie z Abú Zabí, Laudato Si a Fratelli Tutti. 

Pizzaballa sa prvýkrát dostal na titulné stránky medzinárodných médií, keď sa v októbri 2023 ponúkol výmenou za deti, ktoré v Gaze drží v zajatí Hamas. Opakovane vyzývalna mier v regióne, hoci poznamenal, že “len ukončením desaťročí (izraelskej) okupácie” sa začne “seriózny” mierový proces. 

Nedávno, 31. júla, izraelská armáda zavraždila Ismaila Haníju, hlavného politika a vyjednávača Hamasu, ktorý 7. októbra uskutočnil útok v Izraeli. Tento krok zmaril rokovania o prímerí a viedol k vystupňovaniu rétoriky, ktorá môže vyústiť do vypuknutia širšieho konfliktu, do ktorého by sa mohli zapojiť Spojené štáty, Rusko, Čína a Irán.  

Prosba o mier k Panne Márii vzatej do neba 

O najslávnejšia Bohorodička,
vyvýšená nad chóry anjelov,
pros za nás so svätým archanjelom Michalom a so všetkými nebeskými anjelskými mocnosťami a so všetkými svätými,
k tvojmu najsvätejšiemu
a milovaného Syna, nášho Pána a Majstra. 

Zaistite pre túto Svätú zem,
pre všetky svoje deti
a pre celé ľudstvo
dar zmierenia a pokoja. 

Nech sa naplní tvoje proroctvo:
Pyšní sú rozptýlení
v predstavách svojich sŕdc;
Mocní sú zvrhnutí zo svojich trónov,
a nakoniec sú pozdvihnutí pokorní;
Nech sa hladní nasýtia dobrými vecami,
pokojní boli uznaní za Božie deti a aby pokorní dostali zem ako dar. 

Aby nám to Ježiš Kristus, tvoj Syn, doprial,
Ten, ktorý ťa dnes vyvýšil
nad chóry anjelov,
ktorý ťa korunoval diadémom kráľovstva a posadil ťa na trón večnej nádhery. Jemu buď česť a sláva naveky. Amen.