mcnichols-art-810x500.jpg

Obrázok k podujatiu LGBT otca Jamesa Martina zobrazuje pápeža Františka, ako umýva Kristovi nohy, a homosexuálne "páry

111
Kultúra smrti

Homosexuálny kňaz navrhol nový obraz pre LGBT konferenciu, na ktorom je Ježiš Kristus s pápežom Františkom a dvoma homosexuálnymi pármi.

Ako oznámila skupina Outreach, ktorú založil páter Martin, SJ, nový obrázok vyrobil kňaz, Martinov priateľ’v čase výročnej konferencie Outreach.

Obrázok, ktorý mnohí katolíci na internete označili za “nechutný,”, vyrobil páter William Hart McNichols, bol navrhnutý špeciálne pre konferenciu 2024 Outreach na žiadosť organizácie LGBT. Martin obrázok opísal takto:

“Umývanie nôh” zobrazuje pápeža Františka, ako v modlitbe bozkáva nohy Ježiša Krista, ktorý sa zjavuje po zmŕtvychvstaní so svojimi ranami, obklopený dvoma objímajúcimi sa pármi rovnakého pohlavia. Zmŕtvychvstalý Kristus je oblečený jednoducho, v mikine a džínsoch.

Ako zdôraznil Martin, praktiky pápeža Františka’ umývania nôh ženám a nekatolíkom počas obradu mandatum na Zelený štvrtok boli pozoruhodným aspektom jeho pontifikátu. Sú, píše Martin, “všeobecne vnímané ako súčasť vlastnej pomoci pápeža Františka’tým, ktorí sa cítia na okraji spoločnosti i Cirkvi.”

Čítajte: Pápež František umyl nohy 12 ženám, pokračuje v ‘inovácii’ z roku 2016 v liturgii Zeleného štvrtka

V takejto praxi, dodal Martin, pokračoval František prostredníctvom podpory pro-LGBT aktivizmu Martin’a jeho pokračujúcu každoročnú podporu konferencie Outreach, vrátane tohtoročnej’akcie.

McNichols’ pôsobenie kňaza bolo poznačené jeho propagáciou homosexuality a on sám sa od 80. rokov minulého storočia otvorene hlási k svojej homosexuálnej príťažlivosti.

“Boh mi dal toto povolanie ako veľmi malému chlapcovi, ešte predtým, ako som vedel, že som homosexuál,” McNichols má povedať o svojom kňazskom živote. Pred odchodom v roku 2002 strávil 35 rokov ako jezuita a zostal kňazom v arcidiecéze Santa Fe.

Komentujúc svoj najnovší obraz vytvorený pre Outreach, McNichols povedal, že “ak by ste ma požiadali, aby som vytvoril obraz, ktorý by symbolicky definoval pápežstvo pápeža Františka’okamžite by som’odpovedal umývaním nôh.”

Ak ho Martin požiadal, aby “vytvoril obraz pre LGBTQ ľudí a konferenciu Outreach,” McNichols povedal, že “najprv myslel na Ježiša, ktorý im umýva nohy. Potom sa objavila ďalšia myšlienka, že Ježiš sedí s nimi a pápež František umýva nohy Ježišovi a jeho vylúčeným nasledovníkom.”

Dodal, že obraz predstavuje jeho túžbu po tom, aby Katolícka cirkev’prijala ideológiu LGBT: “Tento obraz je zasadený do vesmíru, pretože prijatie LGBTQ ľudí zostáva stále v prítomnosti a do budúcnosti — niečo, čo príde.”

McNichols’ webová stránka obsahuje obrázky z jeho širokého portfólia umeleckých diel vrátane známych diel z roku 1989 “Krížová cesta človeka s AIDS.”

Ďalším jeho dielom z tohto desaťročia bolo “Ukrižovanie s AIDS z roku 1986.” Na tomto obraze je Kristus zobrazený v spodných nohavičkách, pričom na vrchole kríža je nápis: “AIDS, homosexuál, buzerant, úchyl, sodomita.”

Na “Ukrižovaní s AIDS,” je Mária Magdaléna zobrazená v šatách s hlbokým výstrihom a bez rukávov a svätý Ján v úzkych džínsoch a mikine utešuje Pannu Máriu.

V roku 1989 McNichols napísal aj kapitolu do knihy pro-homosexuálnych aktivistov, Homosexualita v kňazstve a rehoľnom živote, ktorú zostavila Sestra Jeannine Gramick. Gramicková, spoluzakladateľka pro-LGBT organizácie New Ways Ministry, má za sebou dlhú históriu nesúhlasu s katolíckym učením o homosexualite a potratoch a bol v roku 1999 oficiálne odsúdený pápežom Jánom Pavlom II. a kardinálom Josephom Ratzingerom, ale príkaz ignoroval. Najnovšie sa jej dostalo podpory od pápeža Františka, hoci vatikánska cenzúra voči nej nebola oficiálne zrušená.

McNicholsová sa stala pravidelnou účastníčkou a rečníčkou na konferenciách Martin’s Outreach.

Na rozdiel od niektorých LGBT aktivistov však morálne učenie Katolíckej cirkvi’konštatuje, že “homosexuálne činy sú vnútorne neusporiadané” a “odporujú prirodzenému zákonu.” V Katechizme Katolíckej cirkvi sa veľmi jasne uvádza, že homosexuálne aktivity nemožno nikdy schvaľovať, a opakuje, že “(h)omosexuálne osoby sú povolané k čistote.”

Vatikánsky’doktrinálny úrad vydal v roku 1986 dokument “O pastorácii homosexuálnych osôb,”v ktorom konštatoval, že hoci homosexuálny sklon sám osebe nie je hriechom, predsa len je “viac alebo menej silným sklonom, ktorý je usporiadaný k vnútornému morálnemu zlu; a preto samotný sklon treba považovať za objektívnu poruchu.”