Untitled-10-810x500.png

Médiá falošne obviňujú zo zatknutia ženy z Južnej Karolíny, ktorá porodila dieťa na záchode, pro-life zákony

0
Kultúra smrti

CNN sa delí o&nbsppríbeh ženy, ktorá čelila obvineniam po smrti svojho novorodenca v marci 2023 v Južnej Karolíne. Tento týždeň veľká porota v meste Orangeburg v Južnej Karolíne odmietla obžalovať Amari Marshovú z vraždy. Otázky okolo prípadu zostávajú; médiá sa však snažia vinu za zatknutie Marsh’ovej pripísať na vrub zákonov o ochrane života v štáte ­­- ktoré v tom čase neboli v platnosti.

Článok pôvodne uverejnila spoločnosť KFF Health News; ako už skôr uviedla Live Action News, “KFF [Kaiser Family Foundation] je silne pro-potratová a vlastná webová stránka Kaiser uvádza viacerých pro-potratových filantropov ako ‘sponzorov, vrátane Gatesovej a Buffettovej nadácie.”

PREČÍTAJTE SI: Melania Trumpová podporuje potraty, ale to robila každá prvá dáma od čias Roe v. Wade

Amari Marshová, 21-ročná, bola zatknutá a obvinená zo zabitia v marci 2023 po tom, ako porodila doma na toalete po tom, ako niekoľko hodín predtým sama odišla z nemocnice bez toho, aby ju prepustil zdravotnícky personál, uvádza sa v článku z denníka Times-Democrat uverejnenom v čase zatknutia Marsh’ovej.

V článku sa píše, že odišla, pretože “energia v miestnosti bola vypnutá a cítila sa nepríjemne.” Nasledujúce ráno o tretej hodine začala rodiť vo svojej kúpeľni a krátko nato zavolala na tiesňovú linku 911. Keď prišla záchranná služba, dieťa bolo v záchode, prikryté použitým toaletným papierom. Záchranári sa snažili zachrániť dievčatko, ktoré javilo známky života, ale po príchode do nemocnice bolo vyhlásené za mŕtve.

Podľa údajov šerifovho úradu okresu Orangeburg správy o incidente bol v tom čase v dome prítomný aj Marsh’ov priateľ, ale neuvádza sa, či spal alebo bol pri vedomí, ani či mal nejakú účasť. V tejto správe sa tiež uvádza:

Marshová v novembri 2022 oznámila, že si je vedomá, že je tehotná.

Marshová v januári 2023 avizovala, že sa objednala do spoločnosti Plan Parenthood [sic] v Columbii, SC, aby si vzala tabletku Plan-C ktorá by prípadne spôsobila potrat.

Marshová avizovala že mala mať kontrolnú schôdzku, aby sa uistila, že tabletka zabrala, ale nikdy sa tam nevrátila.

Marshová avizovala, že 28. 2. 23 pociťovala bolesti v bruchu a reagovala na RMC.

Napriek tejto správe Marshová neskôr tvrdila, že plánované rodičovstvo nikdy nenavštívila.

V správe sa uvádza, že Marshová tvrdí, že v nemocnici strávila asi štyri hodiny. Zdá sa však, že ďalšie podrobnosti je ťažšie dať dokopy.

Dozorkyňa záchrannej služby Sherron Washingtonová povedala zástupcovi, že osobne “reagovala na miesto incidentu na lekárske volanie” s ďalšími dvoma zdravotníkmi. Washingtonová uviedla, že Marshovú predtým “previezla záchranná služba do RMC a po príchode vyskočila z nosidiel a utiekla z miesta incidentu.” Washingtonová dodala, že “Marshovú niekoľkokrát požiadali, aby odstránila dieťa zo záchoda, ale keď prišli, dieťa sa stále nachádzalo vo vnútri záchoda…. Keď dojča z toalety odstránili, dojča bolo pokryté použitým toaletným papierom.”

V správe sa uvádza, že Marshová sa vtedy zástupcu spýtala, či sa incident vyšetruje, a povedala mu, “že nemá pocit, že by urobila niečo zlé.”

Čítajte: Coloradský arcibiskup vyzýva laikov, aby v novembri hlasovali proti radikálnemu pro-potratovému dodatku

Kľúčové fakty:

Celý príbeh

V novembri 2022, počas štúdia na Štátnej univerzite v Južnej Karolíne, mala Marshová pozitívny tehotenský test. “Nevedela som, čo mám robiť,”povedala. “Nechcela som’sklamať svojich rodičov. Bola som v šoku.”

Mala ešte menštruáciu – a preto nevyhľadala žiadnu prenatálnu starostlivosť, pretože si myslela, že jej tehotenský test bol možno chybný.

Ale potom, o dva mesiace neskôr, v januári 2023, – podľa policajnej správy o incidente – sa objednala do spoločnosti Planned Parenthood v Kolumbii, aby si vzala “tabletku Plan-C,” čo je iný názov pre režimové opatrenie potratovej tabletky (mifepristón a misoprostol). Hoci potratová pilulka má šancu na zlyhanie, najmä v neskoršom štádiu tehotenstva, jej funkcia nie je určená len na to, aby “prípadne” spôsobila potrat, ako sa tvrdí v správe o incidente.

Vzdor tejto policajnej správe Marshová popiera, že by išla do plánovaného rodičovstva.

Dňa 28. februára 2023 Marshová uviedla, že začala mať bolesti brucha, ktoré boli “oveľa horšie” ako menštruačné kŕče – také intenzívne, že išla na pohotovosť, ale odišla bez ošetrenia. Doma sa bolesť natoľko zosilnila, že sa do nemocnice vrátila sanitkou.

V nemocnici povedala, že sa okolo nej zhŕkol personál, ale nikto jej nechcel povedať, čo sa deje. Oddelenie šerifa’uviedlo, že nemocničný personál Marshovej povedal, že je tehotná – a Marshová sa rozhodla opustiť nemocnicu po druhýkrát , pričom tvrdila, že jej bolesti ustúpili. (Nie je známe, či to bolo to, čo bolo opísané vo výpovedi vedúceho EMS’že Marshová “zoskočila z nosidiel a utiekla z miesta.”)

Uprostred tej noci (1. marca 2023) sa však bolesti vrátili a Marshová pocítila potrebu použiť toaletu. Práve tam na záchode porodila svoju predčasne narodenú dcéru. “A keď som to urobila, dieťa prišlo na svet,” povedala. “Kričala som, pretože som sa bála, pretože som nevedela, čo sa deje.”

Čítajte: DeSantis vyhlasuje deň modlitieb na obranu života pred hlasovaním o dodatku za potraty

Podľa protichodných správ volala na tiesňovú linku buď Marshová, alebo jej priateľ (hoci v správe o policajnom incidente sa uvádza, že volala Marshová) a dispečer údajne povedal Marshovej, aby “vybrala dieťa” zo záchoda. Marshová sa týmito pokynmi neriadila.

“Nemohla som”to urobiť,” povedala, “pretože som sa nedokázala”ani udržať pohromade.” Povedala, že spanikárila – čo naznačuje, že možno nemyslela jasne. Je možné, že popierala, že je tehotná.

Prišli prví záchranári, našli dieťa v záchode prikryté použitým toaletným papierom a vytiahli ho zo záchodu; všimli si známky života, ale dieťa neprežilo.

Po trojmesačnom vyšetrovaní bol Marsh 2. júna 2023 zatknutý. Podľa KFF Health News a CNN sa v zatykači uvádza, že nevyňatie dievčatka z toalety napriek pokynom dispečera’bolo “bezprostrednou príčinou smrti jej dcéry” – primárnou príčinou.

V zatykači sa ako príčina smrti uvádzajú aj “respiračné komplikácie” z predčasného pôrodu v dôsledku infekcie matky chlamýdiami.

V súčasnosti nie je jasné, akú úlohu, ak vôbec nejakú, mohla pri predčasnom pôrode dievčatka Marsh’zohrať potratová pilulka.

Potraty v Južnej Karolíne

KFF Health News a CNN tvrdili, že prípad Marshovej’vyvoláva “otázky o stave reprodukčných práv v tejto krajine” –, avšak od chvíle, keď sa Marshová dozvedela, že je tehotná, až do chvíle, keď sa jej dcéra’narodila, potraty boli v Južnej Karolíne legálne do 22. týždňa’ tehotenstva.

V auguste 2022, tri mesiace pred tým, ako si Marshová urobila tehotenský test, Najvyšší súd Južnej Karolíny zablokoval štátny zákon chrániaci nenarodené deti pred potratom, keď sa dá zistiť tlkot srdca  približne v šiestom týždni  a ponechal potraty legálne až do 22. týždňa. V januári 2023 Najvyšší súd Južnej Karolíny rozhodol že “zákon o srdcovom tepe” je protiústavný.

Až o niekoľko týždňov po pôrode Marshovej štát opäť prijal “zákon o srdcovom tepe ktorý platí dodnes.

Pozoruhodné je, že zákon neumožňuje stíhať ženy za to, že podstúpili interrupciu, a to ani po šiestich týždňoch.

Dana Sussmanová, senior viceprezidentka neziskovej organizácie Pregnancy Justice, tvrdí, že Marshovej&nbspprípad je “ukážkovým príkladom toho, ako sa zo straty tehotenstva môže veľmi rýchlo stať trestné vyšetrovanie.”Dodala, že “rozhodnutie vo veci  Dobbs rozpútalo a splnomocnilo prokurátorov, aby sa na tehotné osoby pozerali ako na triedu podozrivých a na stratu tehotenstva ako na podozrivú udalosť.”

Podobne sa na tehotné osoby pozerá aj americká prokuratúra. Reprezentant James Clyburn, tvrdil, že prípad Marsh’je príkladom toho, ako sa po zrušení rozsudku Roe v. Wade v júni 2022 kriminalizuje strata tehotenstva.

Čítajte: Zlu potratov nesmie byť umožnené triumfovať našou nečinnosťou

Termológia, ktorú tu používajú propotratové skupiny a politici, je však nečestná a nepresná, pretože Marshová nezažila “stratu tehotenstva” a potraty neboli v tom čase v Južnej Karolíne zakázané. Podľa časovej osi porodila predčasne, ale živé dieťa, pravdepodobne v piatom mesiaci alebo po ňom. Vyšetrovaním sa zistilo, že dieťa zomrelo v dôsledku ponechania na toalete a na dýchacie komplikácie spôsobené predčasným pôrodom.

Správny zástupca David Pascoe, demokrat zvolený do 1. súdneho obvodu Južnej Karolíny’a ktorého úrad viedol Marshovej’trestné stíhanie, totiž uviedol, že zákony o interrupciách neboli v Marshovej’prípade relevantné.

“Nemalo to s tým nič spoločné,” povedal.

‘Výsledky tehotenstva’

Prípad Marsh’poukazuje na obavy, ktoré existujú okolo pro-potratových zákonov prijatých v Kalifornii, Michigane a Colorade, ktoré obsahujú pojem “pregnancy outcomes.” Nejasná formulácia nie je v zákonoch definovaná a mohla by zahŕňať situácie ako pôrod, potrat, interrupciu a dokonca smrť po pôrode.

Napr. v coloradskom’zákone HB22-1279 sa uvádza (zvýraznenie pridané):

Zákon zakazuje štátnym a miestnym verejným subjektom, aby… :

  • Zbaviť prostredníctvom trestného stíhania, trestu alebo iných prostriedkov jednotlivca právo konať alebo zdržať sa konania počas vlastného tehotenstva na základe potenciálneho, skutočného alebo predpokladaného vplyvu na tehotenstvo, výsledky tehotenstva alebo na zdravie tehotnej osoby.

Podobne sa v Michigane’s Prop 3 zakazuje štátu, aby “trestal, stíhal alebo inak prijímal nepriaznivé opatrenia voči jednotlivcovi na základe jeho skutočných, potenciálnych, vnímaných alebo údajných výsledkov tehotenstva.”Inými slovami, štát nemôže vzniesť obvinenie voči nikomu z dôvodu “výsledku tehotenstva.”

Nebezpečenstvo spočíva v tom, že tento pojem je vágny a mohol by byť mimoriadne problematický v prípadoch, keď smrť dieťaťa nie je náhodná, ale úmyselná.

Kalifornský’zákon o reprodukčnom zdraví zahŕňa aj pojem “výsledky tehotenstva”, pričom uvádza, že “Bez ohľadu na akýkoľvek iný zákon osoba nesmie byť vystavená občianskoprávnej alebo trestnoprávnej zodpovednosti alebo sankcii, ani inak zbavená svojich práv podľa tohto článku na základe svojho konania alebo opomenutia v súvislosti s jej tehotenstvom alebo skutočným, potenciálnym alebo údajným výsledkom tehotenstva vrátane potratu, narodenia mŕtveho plodu alebo interrupcie alebo perinatálneho úmrtia z dôvodu súvisiaceho s tehotenstvom.”

Čítajte: Kalifornia žaluje katolícku nemocnicu za odmietnutie potratu 15-týždňových dvojčiat

Tieto zákony neumožňujú stíhať páchateľov úmyselnej infanticídy a/alebo úmyselnej smrti z nedbanlivosti a otvárajú dvere situáciám ako sú tie v Salvádore, kde sa prípady úmyselnej a násilnej infanticídy neoznačujú ako straty tehotenstva a narodenia mŕtveho dieťaťa. Deti, ktoré zomreli v dôsledku bodnutia,  zadrhnutia a hodenia do septiku, sú zneužívané na propagáciu legalizácie umelých potratov v El Salvadore skupinami, ako je Plánované rodičovstvo.

Zdá sa, že zástancovia potratov v Spojených štátoch využívajú tragické príbehy žien, či už súvisiace s potratmi alebo nie, na presadzovanie propotratovej agendy prostredníctvom dezinformácií.

Pretlačené so súhlasom Live Action.