GettyImages-1236279010-e1702383244279-810x500.jpg

Texaský prokurátor Ken Paxton žaluje mesto Austin za to, že z peňazí daňových poplatníkov financuje potraty mimo štátu

7
Kultúra smrti

Texaský generálny prokurátor Ken Paxton minulý týždeň oznámil, že žaluje mesto Austin po tom, čo mesto vyčlenilo 400 000 dolárov z cestovného fondu na potraty, aby pomohlo svojim obyvateľom zabiť ich nenarodené deti mimo štátu. Texaský zákon v súčasnosti chráni takmer všetky nenarodené deti pred potratom.

Mesto’v nedávno schválenom rozpočte zahrnulo peniaze do grantu na reprodukčné zdravie, ktorý by mal “podporiť obyvateľov Austinu cestujúcich za potratom…vrátane podpory na letenky, preplatenie benzínu, pobyt v hoteli, preplatenie jazdy, štipendium na starostlivosť o dieťa, cestu pre spoločníka a stravu.” Paxton uviedol, že toto pridelenie je protiústavné.

ČÍTAJTE: Zákon Louisiany obmedzujúci potratové tabletky ako ‘kontrolované látky’ vstupuje do platnosti

“Žiadne mesto v Texase nemá právomoc takto míňať peniaze daňových poplatníkov. V tomto prípade sa mesto Austin nezákonne snaží použiť verejné financie na podporu cestovných výdavkov na potraty mimo štátu,” uviedol v vyhlásení. “Texaská ústava to vládnym subjektom zakazuje.”

Paxton’oznámil niekoľko týždňov po tom, ako jeden z bývalých členov mestskej rady podal na vlastnú päsť žalobu proti mestu. V tejto žalobe Don Zimmerman uviedol, že je nezákonné, aby mesto “vynakladalo doláre daňových poplatníkov na aktivity na podporu potratov.”V žalobe sa tiež tvrdilo, že mesto porušilo štátnu’klauzulu o darovaní, ktorá zakazuje mestám dávať peniaze súkromným osobám, ak nejde o verejný účel.

Po Paxtonovom’vyhlásení starosta Austinu Kirk Watson odpísal žalobu na sociálnych sieťach.

“Ken Paxton opäť využíva veľkú moc svojho úradu na to, aby útočil a podkopával základné práva žien a snažil sa pritom získať niekoľko politických bodov,” povedal Watson. “Som hrdý na to, že mestská rada Austinu podporuje austinské ženy pri ich vlastnom rozhodovaní o svojom tele, rodine, zdraví, šťastí a kvalite života. Počas môjho pôsobenia v úrade, vrátane pôsobenia v texaskom senáte, som sa postavil a bojoval za reprodukčné práva a neustúpim ani na radnici.”

Prevzaté so súhlasom Live Action.