Untitled-23-810x500.png

Skupiny podporujúce potraty tento rok masívne prevyšujú výdavky zástancov života na volebné iniciatívy

8
Kultúra života

V minulotýždňovom podcaste som podrobne opísal jednu z hlavných nevýhod hnutia za život pred novembrovým referendom o potratoch: skutočnosť, že mainstreamové médiá šíria účelové výmysly. Táto spätná väzba medzi médiami, politikmi a aktivistami sa rovná desiatkam miliónov bezplatnej reklamy pre potratový priemysel a necháva hnutie za život hrať obranu a snažiť sa vyvrátiť pás falošných príbehov. Ako hovorí politické príslovie: Ak’vysvetľuješ,’prehrávaš. 

Ďalšou veľkou nevýhodou sú finančné prostriedky. Potratový priemysel je ziskový a Plánované rodičovstvo a rôzne politické akčné skupiny (PAC) zamerané na potraty majú obrovské vojnové fondy, ktoré môžu využiť. Navyše, Demokratická strana je v otázke potratov celá a využíva všetku svoju moc a vplyv v prospech potratového priemyslu - zatiaľ čo Republikánska strana pod vedením Donalda Trumpa váhá, váha a ustupuje len v odmietaní neskorých potratov. Obhajcovia života sú často nútení vyvracať, vysvetľovať a presviedčať stranu, ktorá sa kedysi označovala za pro-life. 

O tom, ako bude hnutie za život z finančného hľadiska prekonané, sme sa presvedčili počas strednodobého volebného obdobia v roku 2022. V Michigane, kde potratoví aktivisti úspešne zakotvili potraty do ústavy štátu, “Reprodukčná sloboda pre všetkých” vynaložili na strednodobé volebné reklamy 22,5 milióna dolárov a vyzbierali najmenej 40,2 milióna dolárov. Počas strednodobých volieb v roku 2022 potratové skupiny prevyšovali výdavky zástancov potratov v pomere najmenej 35 ku 1.  

Jedným z hlavných dôvodov je, že hnutie za život nemá veľa “megadonátorov” ochotných naliať neobmedzené množstvo peňazí do bojov o potraty – ale potratový priemysel áno. Začiatkom tohto roka Melinda Gatesová oznámila, že bude sypať malé bohatstvo do potratových vojen. Existuje niekoľko pro-life skupín s veľkými darcami, ale väčšina sa spolieha na tisíce odhodlaných ľudí, ktorí dávajú malé sumy. Väčšina peňazí je na “progresívnej” strane potratových vojen; s výnimkou niekoľkých skupín, ako je SBA List, väčšina pro-life skupín jednoducho nemá”prostriedky na to, aby nonstop viedla rozsiahle kampane priamo na mieste. 

Nedávny článok z denníka Toronto Star, v ktorom sa uvádza, že pro-potratové skupiny “prevyšujú odporcov v pomere 8:1 v novembrových volebných opatreniach”, podrobne opisuje tento problém. Podľa údajov o financovaní kampaní, ktoré spracovala agentúra OpenSecrets a preskúmala agentúra Associated Press:  

Podporovatelia novely vyzbierali niekoľkonásobne viac peňazí a majú oveľa viac darcov, pričom podľa správ zosumarizovaných do utorka priniesli takmer 108 miliónov dolárov v porovnaní so 14 miliónmi dolárov ich odporcov. Napriek tomu nie je’isté, že v posledných týždňoch pred voľbami 5. novembra bude znamenať viac výdavkov na podporu opatrení v každom štáte. “Zjavný rozdiel v správach o financovaní kampaní ma nijako neukľudňuje, že nebudeme svedkami veľkých, neskorých výdavkov na tieto kampane,” povedal Kelly Hall, výkonný riaditeľ The Fairness Project, ktorý poskytuje peniaze a inú podporu [pro-abortívnym] skupinám v niekoľkých kampaniach. 

Aktivisti za potraty nalievajú peniaze do reklamných kampaní v Missouri a Montane a v Missouri, “podľa údajov Open Secrets, [pro-potratové] skupiny získali viac ako 5 miliónov dolárov a štátne dokumenty odrážajú ďalšie milióny v príspevkoch, vrátane 1 milióna dolárov od bývalého starostu New Yorku Michaela Bloomberga. Tieto dary podporili viac ako 11 miliónov dolárov v reklamných výdavkoch na podporu opatrenia, ktoré by zrušilo štátny zákaz, v porovnaní s menej ako 50 000 dolármi, ktoré sú proti nemu. V Montane vedú vo výdavkoch na reklamu skupiny podporujúce novelu zákona, a to s viac ako 11 miliónmi dolárov v porovnaní s menej ako 50 000 dolármi v prípade odporcov.” 

Čítajte: Sudca zamietol žalobu ACLU, ktorá chcela zabrániť tomu, aby Florida varovala voličov pred radikálnym pro-potratovým dodatkom

Na Floride aktivisti za potraty vyzbierali viac ako 60 miliónov dolárov, zatiaľ čo zástancovia života len 9 miliónov dolárov – ale v slnečnom štáte aspoň guvernér Ron DeSantis vedie kampaň na strane za život. GOP vynaložila na porazenie dodatku najmenej 9,6 milióna dolárov a na webovej stránke štátnej správy Floridy’sa podrobne uvádza, ako “dodatok 4 ohrozuje bezpečnosť žien’”; Darcovia potratových aktivistov otvorili svoje hlboké vrecká aj na Floride: 

Federácia plánovaného rodičovstva v Amerike a niektoré jej regionálne pobočky patria k tým, ktorí na podporu dodatkov nakopli viac ako 1 milión dolárov. Najväčším darcom je však zatiaľ Marsha Zlatin Lauferová, ktorá často prispieva na liberálne ciele. Na Floride darovala viac ako 9 miliónov dolárov. Medzi ďalšie [pro-potratové] skupiny, ktoré poskytli viac ako 1 milión dolárov vo viacerých štátoch, patria Sixteen Thirty Fund, The Fairness Project a Advocacy Action Fund, ktoré nie sú povinné zverejňovať svojich darcov, ako aj Open Society Action Fund napojený na Georgea Sorosa. Na národnej úrovni má strana za práva na potraty tiež oveľa viac darcov:  

Na strane odporcov sú veľkými individuálnymi darcami americký senátor Pete Ricketts, republikán z Nebrasky, a jeho matka Marlene Rickettsová. Každý z nich daroval v Nebraske najmenej 1 milión dolárov. Nebraska je jediným štátom, v ktorom podľa údajov o financovaní kampane obe strany vyzbierali podobné sumy peňazí - obe medzi 3 a 4 miliónmi dolárov. 

Zajímavé je, že jediná dobrá správa z prieskumov verejnej mienky pre zástancov života v poslednom čase prichádza z Floridy, kde dva prieskumy naznačujú, že dodatok č. 4 možno nedosiahne hranicu 60 % potrebnú na prijatie. Ako uviedol Dr. Michael New poznamenal: “Victory Insights zverejnila výsledky prieskumu medzi pravdepodobnými voličmi, ktorý uskutočnila koncom septembra. Podľa neho získalo volebné opatrenie 49,7-percentnú podporu. Podobne aj nedávny prieskum New York Times/Siena College medzi pravdepodobnými floridskými voličmi ukázal, že otázka č. 4 má len 46-percentnú podporu.” Podpora volebných návrhov zvyčajne klesá s blížiacim sa hlasovaním, takže tieto prieskumy môžu byť dobrým znamením pre zástancov života – a predovšetkým pre nenarodené deti.