Kolumbia: potraty v katolíckych nemocniciach nebudú

1,648
Kultúra života

Štátna rada, najvyšší administratívny súd v Kolumbii, pozastavila regulačný predpis, ktorý by nariadil verejným a súkromným nemocniciam v krajine vykonávať potraty.

Rada sa uzniesla na tom, že predpis, aby nemocnice vykonávali potraty v prípade znásilnenia, vrodenej deformácie či v prípade ohrozenia života matky, je protizákonný, a teda neúčinný a neplatný.

Dekrét č. 4444, vydalo Ministerstvo sociálnej ochrany v roku 2006, počas vlády prezidenta Alvara Uriba.

Toto nariadenie zaväzovalo každého jedného lekára vykonávať potrat, a to dokonca aj v katolíckych nemocniciach, ktoré tento predpis však odmietli. Jedna z katolíckych nemocníc dostala pokutu vo výške viac než 5000 dolárov za to, že odmietla vykonať potrat dieťaťa, ktorému v roku 2008 diagnostikovali istý druh hydrocefalu, ktorý však nebol smrteľný.

Tento predpis sa odvoláva na OSN, aby sa tak ospravedlnilo jeho zavedenie. Uvádza sa v ňom, že Valné zhromaždenie OSN v roku 1999 sa uznieslo na tom, že „ak konkrétny potrat nie je v rozpore so zákonom, zdravotníctvo by malo zaučiť personál a vybaviť zdravotnícke zariadenia tak, aby takýto potrat bol bezpečný a dostupný.“

Štátna rada v roku 2009 platnosť predpisu pozastavila, aby mohla preskúmať jeho ústavnosť. Teraz vyhlásila, že takéto predpisy môžu slúžiť len ako pokyny v rámci zákonov, ktoré schválila legislatíva, no rozhodnutí Ústavného súdu sa netýkajú.

Podľa rady môže rozkazy na zavedenie určitého rozhodnutia najvyššieho tribunálu vydávať len národný kongres.

Ďalej dodáva, že „toto však neznamená, že by vláda alebo Štátna rada pre sociálnu bezpečnosť nemohla podnikať kroky, riadiť, alebo určovať postupy v zdravotníctve, ktoré sa týkajú spomenutých tém,“ ak sú v súlade s riadnym protokolom.

Od pozastavenia dekrétu č. 4444 v roku 2009 je nariadenie ústavného súdu o vykonávaní potratov stále bez legislatívneho či regulačného rámca, čím sa zmierňuje tlak na lekárov, ktorí kvôli svojmu presvedčeniu nechcú zabíjať nenarodené deti.

Toto rozhodnutie je zatiaľ najnovšou aktualizáciou v boji, ktorý v Kolumbii prebieha, kvôli rozhodnutiu ústavného súdu z roku 2006. Odvtedy sa zozbieralo päť miliónov podpisov o ústavný zákaz potratov. Členovia národného kongresu sa v tejto záležitosti rozchádzajú.