Írski lekári sú proti legalizácii potratov

692
Kultúra života

DUBLIN – Írska zdravotnícka organizácia (IMO) odmietla na piatkovej konferencii požiadavku, aby vláda zlegalizovala potraty. Išlo o krok, ktorý podľa pro-life aktivistov ovplyvní vládne zámery v otázke legalizácie potratov v Írsku. Skupina doktorov, ktorí zastávajú potrat, predložila tri návrhy, ktoré boli odmietnuté počtom hlasov 42 k 32.

Dr. Seán Ó Domhnaill z Inštitútu života, psychiatrický poradca, ktorý sa zúčastnil konferencie, povedal: „ Je to ozajstný úder pre vládne návrhy. Ako doktori sme vyučení zachraňovať ľudské životy a väčšina írskych doktorov chce pokračovať v ochraňovaní matky aj dieťaťa počas tehotenstva.“

Dodal, že požiadavka umožniť potrat v „obmedzenej“ miere, ako to zamýšľa vláda schváliť, bude viesť k automatickej eskalácií a väčšiemu dopytu po potratoch, a „to nie je model, ktorý si každý lekár želá nasledovať“.

Tri požiadavky obsahovali výzvu legalizovať potraty v prípadoch, kedy „reálne existuje značné riziko pre matku,“ v prípadoch otehotnenia po znásilnení alebo inceste a pokiaľ ide o „neživotaschopné plodové abnormality“.

Vláda navrhla legalizovanie potratu v rozpore s ústavou, ktorá ochraňuje všetky ľudské práva človeka od počatia. Hovorí, že ženám by „odmietnutím potratu“ hrozila samovražda. Avšak vláda bola informovaná, že akékoľvek ospravedlnenie je iba fikciou vytvorenou potratovými lobistami za účelom vraziť klin do írskeho práva. Výbor Dáíl sa od zdravotných expertov dozvedel, že ženy, ktoré potrat podstúpili, majú podľa štatistík vyššiu pravdepodobnosť mentálnej choroby vrátane depresie a zneužívania návykových látok.

Dr. Ó Domhnaill povedal, že diskusia na konferencii IMO bola drsná s občasnými „ostrými výmenami“ medzi delegátmi.

Počuli sme delegátov, ktorí poznali ženy, ktoré po potrate spáchali samovraždu,“ povedal. „Počuli sme rodiny, ktoré trávia hodnotný čas so svojimi deťmi a podporujú ich, napriek tomu, že ich ratolesti žijú s fatálnymi abnormalitami. A počuli sme lekárov zastávajúcich názor, že nikdy nie je nutné zámerne ukončiť život dieťaťa v snahe zachrániť matku.“

Dr. Berry Kiely z pro-life kampane sa vyjadril, že nastolené požiadavky by „umožňovali potrat vo veľkej miere, pretože sa nespomenula starostlivosť o dieťa.“

Zástancovia potratov sa snažia presvedčiť verejnosť, že tehotné ženy sú pod tlakom práve kvôli zákonom. Tento tlak je súčasťou dlhotrvajúcej kampane za zlepšenie súčasnej ochrany nenarodených detí. Významné je pre nich víťazstvo v známom X prípade, ktorý je niekedy označovaný ako írsky Roe v. Wade, kedy najvyšší súd rozhodol v prospech potratu pre mladú obeť znásilnenia. Tvrdila, že ak jej neumožnia ísť na potrat, spácha samovraždu.  

Prešlo ďalších dvadsať rokov, pokým potratoví aktivisti dokázali prinútiť írsku vládu reagovať na rozhodnutie Európskeho súdu z roku 2012. Ten rozhodol, že írska vláda porušila právo žien na súkromie a musí predložiť legislatívny návrh, podľa ktorého by bol potrat povolený práve v prípade X.

Po ďalších dvoch rokoch ťažkého lobingu vláda zložená z koalície potrat zastávajúcej strany Labour Party predložila  návrh zákona v decembri minulého roka. Navrhuje objasniť, za akých okolností môže byť podľa írskeho práva interrupcia povolená.

Dr. Kiely komentoval hlasovanie IMO: „Lekári jasne uznávajú, že v prípade X neexistovali reálne žiadne lekárske dôkazy. Boli nahradené iba hodnoteniami znalcov, čo poukazuje na fakt, že potrat nie je prevenciou samovraždy.

 „Vláda by mala vziať do úvahy dnešné hlasovanie a odborné lekárske a psychiatrické dôkazy, ktoré sa v parlamente nedávno prezentovali. Tie potvrdzujú, že interrupcia nie je nutná pre záchranu ženských životov.“