Švajčiarski biskupi odmietajú správy o povolení „tabletky po“

1,989
Kultúra života

Správy, že švajčiarski biskupi schválili užívanie „tabletky po“ v prípadoch znásilnenia, nie sú založené na pravde. Potvrdila to švajčiarsá konferencia biskupov.

Mnohé švajčiarske noviny minulý mesiac uviedli správu, že biskupi nasledovali príklad nemeckých biskupov. Schválenie sa malo týkať takzvanej „núdzovej antikoncepcie“ v prípadoch znásilnenia. Noviny citovali hovorcu švajčiarskych biskupov, Waltera Mulera: „Tabletka môže byť použitá len vtedy, ak má antikoncepčný účinok, a nie ak vyvoláva potrat. Medicína by nemala v žiadnom prípade prispievať k ukončeniu ľudského života, ktorý začína oplodnením a musí byť chránený.“

Krátko nato biskupi vydali vyhlásenie, že napriek tomu, že sa o tabletke uvažovalo, nedospeli k žiadnemm konečnému rozhodnutiu.

Konferencia biskupov informovala, že správy o schválení tabletky sa publikovali na základe nedorozumenia a boli „poľutovaniahodné“.

Prezident Asociácie švajčiarskych katolíckych lekárov, Dr. Nikolaus Zwicky-Aeberhard., M.D., povedal pre LifeSiteNews, že výbor konferencie biskupov pre bioetiku sa bude problematikou zaoberať v apríli. Následne sa spomenutý výbor stane poradným orgánom konferencie biskupov.

Povedal: „Vyhlásenie švajčiarskych biskupov nemožno očakávať skôr.“

Katolícky psychológ označil pôvodnú novinovú správu za „žart“. Obvinil noviny Tages Anzeiger zo šírenia dezinformácie a to tak, že neuviedla Mullerov skutočný výrok.

„Konferencia biskupov neposkytla žiadne vyhlásenie pri príležitosti plenárneho zasadnutia 4. marca 2013. Zatiaľ záležitosť iba predbežne prerokovali a čakajú na konečné vyhlásenie bioetického výboru.“

Biskupi sa rozhodli zaoberať touto tabletkou po tom, ako ju odobrili nemeckí biskupi. Tí vo februári vyhlásili, že tabletka môže byť použitá pre obete znásilnenia. Avšak len v prípade, ak bude mať antikoncepčný, a nie abortívny účinok.

Nemeckí biskupi objasnili, že rozhodnutie padlo vo svetle „nových definíciítejto tabletky, ktorá nespôsobuje potrat.

Niektorí katolícki zdravotní experti schválenie kritizovali. Podľa nich neexistujú žiadne nové definície“. Používaním tabletky vždy hrozí riziko predčasného potratu. Vedúci pápežskej akadémie pre život, biskup Ignacio Carrasco de Paula, schválil v tom čase rozhodnutie nemeckých biskupov. Urobil tak v rozhovore pre Vatikán.

 Nie je to po prvýkrát, čo sa tlač nesprávne vyjadrila o konferencii biskupov a údajnom schválení „tabletky po“.

Začiatkom marca mnohé novinové správy vyhlásili, že španielski biskupi povolili tabletku v prípadoch znásilnenia. Údajne na základe vyhlásenia tajomníka španielskej konferencie biskupov, biskupa Juana Antonia Martineza Camina.

„Ak existuje tabletka, ktorá by zabránila počatiu v prípadoch znásilnenia, tak jej použitiu musíme zabrániť."  Povedal biskup v reakcii na rozhodnutie nemeckých biskupov.

Avšak potom dodal kľúčové vysvetlenie: „Nemáme žiadnu znalosť o tom, že by tabletka bola bez abortívnych účinkov... Ak by to bola pravda, určite by sme o tom vedeli.“

Veľa správ týkajúcich sa vyhlásení španielskych biskupov je zameraných len na prvú polovicu biskupovho prejavu. Ignorujú jeho kritické vyjadrenia. Poskytnutie nepravdivých informácií v prípade Švajčiarska mohlo byť zapríčinené nedôsledným čítaním poznámok švajčiarskeho hovorcu biskupov. V pôvodnej správe noviny Tages Anzeiger uverejnili, že hovorca Muller pripustil, že hranica medzi antikoncepčnými a abortívnymi účinkami tabletky „nie je vždy jasná.

Dr. Nikolaus Zwicky-Aeberhard v emaili pre LifeSiteNews naznačil smer rokovania švajčiarskych biskupov. Hovorí: Neexistujú dôkazy, že tabletka s výhradne antikoncepčnými účinkami skutočne existuje.“

Pre katolícku cirkev otázka používania rannej tabletky v prípadoch znásilnenia závisí od jej mechanizmu. Väčšina katolíckych teológov súhlasí, že je prijateľné podniknúť kroky na zabránenie počatia v prípadoch, kedy bol pohlavný styk nútený. Opatrenia, ktoré môžu ukončiť ľudský život v jeho najranejších štádiách, sú však vždy neprijateľné.

Ako zverejnila LifeSiteNews, Dr. James Trussell, ktorý je považovaný za hlavného výskumného pracovníka na tému „tabletka po“, nedávno povedal, že ženy by mali byť varované o možných abortívnych účinkoch takzvanej „núdzovej antikoncepcie“.

Trussell je seniorom na inštitúte Guttmacher, členom federácie Plánovaného rodičovstva národnej americkej lekárskej komisie a členom správnej rady nadácie NARAL. Publikoval vyše 50 akademických článkov na túto tému a prevádzkuje známu webstránku, ktorá podporuje používanie tabletky. Ako zanietený zástanca má dobré dôvody želať si, aby tabletky neboli abortívne. Dospel k záveru, ktorý je vedecky podložený.

V článku z februára 2013, kde rozoberá tabletku, varuje: „Predtým, ako sa ženy rozhodnú, musia vedieť, že núdzová antikoncepčná tabletka... predovšetkým bráni tehotenstvu tým, že odďaľuje alebo potláča ovuláciu a bráni oplodneniu. Občas však môže brániť usadeniu oplodneného vajíčka v maternici.