Matka zdravého novorodenca žaluje kliniku za nepodarený potrat

2,525
Kultúra smrti

Akron, Ohio – Žena, ktorá má za sebou neúspešný potrat, podala po narodení dievčatka žalobu na potratovú kliniku, ktorú sama opísala ako „bitúnok“. Pre interrupciu sa rozhodla po oznámení lekárov, že ďalšie trvanie tehotenstva by ohrozilo jej život.

Ariel Knightsová, zubná technička z Cuyahoga Falls, Ohio, podala žalobu pre nedbanlivosť proti spoločnosti Akron Women’s Medical Group a dvom lekárom. Tvrdí, že jej klamali, keď jej oznámili úspešné vykonanie potratu, v dôsledku čoho sa jej narodila dcéra.

Rozhodnutie pre potratenie dieťaťa urobila po odporúčaniach lekárov, keď jej diagnostikovali zdvojenú maternicu - genetické ochorenie, ktoré vedie k zdvojeniu maternice so samostatnými krčkami. To ohrozilo jej tehotenstvo aj život. Knightsová má tiež syna v predškolskom veku.

Toto rozhodnutie som urobila, pretože môj život bol v ohrození,“ uviedla pre Akron Beacon Journal. „Bolo to rizikové a ja mám syna, o ktorého je potrebné sa postarať.“

S Knightsovou a ďalšou ženou počas čakania na klinike Akron Women’s Medical Group v marci 2012, keď boli objednané na zákrok, zaobchádzali, podľa jej slov, ako s dobytkom.

Všetky miesta na sedenie boli obsadené. Ľudia tam stáli,“ povedala. „Bolo to skoro ako na bitúnku – dobre, a teraz ďalšia, a ďalšia.“

Tvrdí, že po potrate počula, ako jej lekár hovorí: „Tak teda, všetko prebehlo, ako malo. Všetko je v poriadku.“

Keď v nadchádzajúcich dňoch bolesti neprechádzali, Knightsová zašla do nemocnice. Gynekológ ju vyšetril ultrazvukom a oznámil jej, že tehotenstvo stále trvá.

„ ... Výraz na [lekárovej] tvári, keď to zistil, bol ako, ,Ó môj bože, zlatíčko, vy ste stále tehotnáʻ.“ Knightsová sa vyjadrila: „Môj snúbenec a ja, obaja sme boli tak trochu v šoku.“  

Knightsová kontaktovala kliniku, odtiaľ ju odkázali na ich oblastnú kanceláriu v Clevelande. Stále s úmyslom potratiť svoje dieťa sa namiesto toho rozhodla ísť do ďalšej nemocnice špecializujúcej sa na interrupcie. Tam ju však, podľa jej slov, odmietli pre „chybu niekoho iného“.

Pár sa následne rozhodol dieťa donosiť. Ich dcéra, ktorú pomenovali Lillian „Lily“ Pearl a volajú ju „zázračné bábätko“, sa narodila 20. septembra minulého roka.

Fotografie a videá ich „drahého anjelika“ zverejnili na Twitteri, a aj keď tvrdia, že svoje nové bábätko zbožňujú, 4. marca podali žalobu o zaplatenie najmenej 25 000 dolárov ako náhradu škody za bolesť, utrpenie a emocionálnu úzkosť, ktorú nepodareným potratom klinika Knightsovej spôsobila.

Sama tvrdí, že si je vedomá irónie, keď žaluje kliniku pre neúspešný potrat dieťaťa, ktoré sama chcela zabiť.

Myslieť na to je bolestivé,“ tvrdí. „Mám na mysli, že je to ťažké, pomyslenie, že ona je tu a pritom, ak by si spravili svoju prácu. ... Je to jednoducho niečo, o čom nerada premýšľam.

Jej právnik, James J. Gutbrod, ktorého časopis Beacon opisuje ako oddaného pro-life zástancu, vyhlásil, že žaloba je založená na nedbanlivom konaní, to znamená, že klinika a lekári zlyhali pri plnení prijateľného štandardu starostlivosti.

Z Arielinho popisu môžete vidieť, ako zle klinika funguje a aký je to rozdiel v porovnaní s inými liečebnými postupmi, ktoré sa v našej krajine vykonávajú,“ tvrdí Gutbrod. „Spôsob, akým to robia, je strašný.“

Podľa súdnych dokumentov predložených spoločnosťou Akron Women’s Medical Group klinika a lekári popierajú nedbanlivosť a žalobu odmietajú. V zmysle ich tvrdení niektorým obvinenia už uplynula premlčacia doba a žaloba by preto mala byť zamietnutá.

Prípad pridelili sudkyni Amy Corrigall Jonesovej summitského okresného súdu.