Turecký premiér: Žiadne moslimské dieťa nebude v rukách lesbičiek!

1,586
Kultúra života

HAGUE – Holandský premier Mark Rutte si vyslúžil kritiku zo strany tureckého primiéra Erdogana za to, že chlapec tureckého pôvodu bol pridelený do pestúnskej opatery lesbickému páru.

Erdoğan, ktorý bol v Holandsku na obchodnej pracovnej ceste, Rutteovi povedal, že umiestnenie dieťaťa z moslimského prostredia do opatery lesbičiek môže porušiť morálne a náboženské hodnoty“ jeho národa.

Zároveň podľa informácií spravodajskej agentúry AP vyhlásil, že lepšia spolupráca ministerstiev oboch krajín, do ktorých kompetencií patrí dohľad nad starostlivosťou o deti, by mohla zabrániť  problému, aby nedošlo k oslabeniu silného vzťahu medzi našimi krajinami.

Rutte avšak premiéra odbil: Umiestňovanie holandských detí, ktoré sú v pestúnskej starostlivosti, je výlučne povinnosťou Holandska a nikoho iného.

Biologická matka deväťročného Yunusa sa údajne začiatkom marca objavila v tureckej televízii a vyzvala Erdoğana, aby v tomto prípade intervenoval.

Pád zo slabo uviazanej detskej šatky, keď bol Yunus ešte dojča, bol podľa jej slov čiastočným dôvodom jeho odobratia z jej starostlivosti.

Tureckí politici sa sťažujú, že deti tureckého pôvodu vychovávajú ľudia s iným vierovyznaním, homosexuáli alebo tí, ktorých hodnoty sa líšia od hodnôt moslimských rodičov dieťaťa, ozrejmila agentúra AP.

Rutte však vyhlásil, že Holandsko sa usiluje vziať čo najviac do úvahy možné kultúrne a náboženské zázemie dieťaťa,“ čo však nie je vždy možné kvôli nedostatku pestúnov.

Bolo by dobré, keby existovalo viac rodín ... aj z iných komunít, z islamskej komunity pripravených postarať sa o deti v pestúnskej starostlivosti.

Protesty vypukli po matkinej sťažnosti v tureckej televízii.

Demonštrácie v Rotterdame sa podľa údajov agentúry AP zúčastnilo 150 ľudí, ktorí namietali proti prideleniu dieťaťa lesbickému páru.

Haagsky Úrad služieb starostlivosti o mládež preto poslal chlapca aj pár na neznáme miesto, hoci úrady uviedli, že žiadne priame hrozby na adresu Yunusa alebo jeho pestúnskych rodičov neexistujú.

Yunus a lesbický pár by mali na nejaký čas zmeniť adresu, čiastočne aj kvôli návšteve [tureckého] premiéra,“ uviedla pre národný rozhlas a televíziu NOS hovorkyňa Úradu služieb starostlivosti o mládež Tanja van Dijková.