Fínsko: O krok bližsie k „homosexuálnemu manželstvu“

1,476
Kultúra smrti

HELSINKI - Celkovo 107 000 podpisov bolo zozbieraných za petíciu, ktorá bude aktivistami predložená fínskemu parlamentu. Žiadajú v nej túto severskú krajinu, aby zaviedla „homosexuálne manželstvo“, vrátane práva na adopciu.

Tento počet dosiahli za jeden deň, pričom iba 50 000 podpisov bolo potrebných na to, aby bol tento návrh zákona o „rodovo neutrálnom manželstve“ predložený parlamentu.

Kampaň „I Do 2013“ („Beriem 2013“) sa začala v utorok a dostalo sa jej takej obrovskej podpory od fínskej verejnosti, že kampaň hosťujúca webová stránka kansalaisaloite.fi tento nápor nevydržala.

Petícia nasledovala po neschválení návrhu zákona o „gendrovo neutrálnom“ manželstve ministrom Alexandrom Stubbom zo Strany národnej koalície (Kansallinen Kokoomus). Návrh zákona zamietol výbor v pomere 9 ku 8 hlasom, a tak sa mu nepodarilo dostať sa pred zákonodarné orgány na posúdenie.

Fínsko zriadilo civilné partnerstvo homosexuálov v roku 2002, ale zachovalo si tradičnú definíciu manželstva a obmedzilo adopciu detí len na páry v prirodzenom manželstve. V roku 2009 bol tento zákon upravený. Povolil tým, ktorí sú v civilnom partnerstve, aby si mohli adoptovať biologické deti svojho partnera.

Návrh zákona z apríla 2011 by bol civilným partnerom adopciu umožnil, ale v parlamente tesne neprešiel hlasovaním v pomere 90 ku 93 hlasom.