Otec násilne potrateného čínskeho 7-mesačného bábätka prehovoril

2,030
Kultúra smrti

Otec dieťaťa, ktoré v Číne násilne zabili pri potrate, sa krátko rozprával so skupinou za ľudské práva sídliacou v USA, ktorá vystupuje proti politike jedného dieťaťa.

Správy o potrate prepukli po tom, čo fotografia mŕtveho dieťaťa začala kolovať po internete.

Miestnych úradníkov pre plánovanie rodiny na nelegálne tehotenstvo 33-ročnej matky údajne upozornil informátor. Keď ju odvliekli do nemocnice, bola v siedmom mesiaci tehotenstva.

Tam jej pod dozorom úradníka Cui pichli injekciu do maternice, čím zabili dieťa a vyvolali potrat. Mŕtve bábätko sa narodilo o dva dni neskôr.

Organizácia ChinaAid v krátkosti vypočula manžela ženy, ktorý sa vyjadril, že v súlade so zákonom protestoval u miestnej vlády a diskutoval s nimi. Tiež vyjadril vďačnosť, že vonkajší svet venuje pozornosť ich prípadu.

„[Som] jej manžel. [Smrteľnú injekciu] jej pichli v piatok [22. marca]. Fyzicky je [moja žena] v poriadku,“ uviedol. „Vláda už začala rokovať o tejto veci a v súčasnosti sa o tom debatuje. Ešte sme si [nenajali] právnika. Ak sa s vládou nedohodneme, zavolám vám!

Podľa čínskej politiky jedného dieťaťa môžu rodiny mať len jedno dieťa. U párov žijúcich na vidieku je niekedy prípustná výnimka druhého dieťaťa, ak je prvorodeným potomkom dcéra. Politika je vynucovaná prostredníctvom nútených potratov a sterilizácií, rovnako tiež zničujúcimi pokutami, ktoré niekedy dosahujú aj výšku niekoľkonásobného rodinného príjmu.

V tlačovej správe ChinaAid vyzvala „všetkých ľudí na celom svete, ktorí majú svedomie, aby sa jednotne postavili a dôrazne odsúdili tento čin a naliehali na čínsku vládu, aby potrestala vinníkov a zrušila násilné vynucovanie politiky plánovania rodiny“.

Hovorme o tých bábätkách, ktoré nevydajú ani hlások a chráňme právo na život tých najslabších medzi nami. Právo na život je prvým ľudským právom.

Len nedávno čínska vláda zverejnila štatistiky, že od 70. rokov 20. storočia na základe ich krutých postupov plánovania rodiny vykonali 336 miliónov potratov.

Sociálne médiá sa ukázali byť silným nástrojom odhaľovania brutálnych metód používaných úradníkmi plánovaného rodičovstva v Číne. Minulý rok v júni sa na sociálnych médiách objavila aj iná fotografia dieťaťa násilne potrateného v siedmom mesiaci. Napomohla medzinárodnému odsúdeniu čínskej politiky jedného dieťaťa.