Pápež František: „Pravá rodina ostáva základným kameňom spoločnosti a ekonomiky"

1,757
Kultúra života

RÍM – „Spoločnosť, ktorá sa nestará o starých, deti a mladých, nemá budúcnosť, pretože ide proti svojej pamäti ako aj svojmu prísľubu,“ povedal v piatok pápež František.

V príhovore pri príležitosti 47. Týždňa sociálnych služieb v Turíne, ktorý sa koná každý rok, pápež uviedol, že generácie prežívajú vďaka starostlivosti o mladých ľudí a odovzdávaniu „viery, lásky a základných morálnych hodnôt“.

Cirkev podľa pápeža ponúka svetu víziu rodiny, ktorá má počiatky v Písme a ktorá prezentuje „zjednotenie sa v rozdielnosti muža a ženy a plodov tohto vzájomného dopĺňania sa. My vieme, že to je bohatstvom všetkého, ako to bolo už v prvej prirodzenej spoločnosti.“

„Rodina chápaná v tomto svetle ostáva prvým a základným kameňom spoločnosti a ekonomiky v ľudskom meradle,“ uviedol a dodal, že „dôsledky“ rodinnej politiky a jej rozpadu „sa dotýkajú rozličných oblastí života, spoločnosti a štátu“.

Pápežovo posolstvo prichádza v čase, kedy sa taliansky parlament chystá znovu otvoriť diskusiu o navrhovanom „anti-homofóbnom“ zákone, ktorý podľa kritikov má v spoločnosti pripraviť cestu pre „manželstvo“ homosexuálov.

Talianska konferencia biskupov opakovane varovala, že zákon by mohol vyústiť do prenasledovania kňazov ako aj ľudí, ktorí neschvaľujú homosexuálne správanie, alebo, ktorí by v budúcnosti odmietli podporiť „manželstvá“ homosexuálov, alebo sa zúčastňovať na ceremónii registrovaného partnerstva.