Palestínsky prezident a Cirkev: O potrebe pokroku v mierovom procese

1,546
Kultúra života

Palestínsky prezident Mahmúd Abbása sa 10. septembra v Londýne stretol s arcibiskupom Vincentom Nicholsom. Cieľom stretnutia bola diskusia o naliehavej potrebe pokroku v mierovom procese a o dôležitosti trvalej podpory anglickej a waleskej cirkvi vo Svätej zemi.


Abbás sa vyjadril, že prítomnosť kresťanov vo Svätej zemi je zásadná, pretože nie sú vnímaní ako menšina, ale ako neoddeliteľná súčasť palestínskej komunity. Poďakoval cirkvi za jej prácu pri podpore mierových riešení, za pomoc s projektami v Palestíne a spomenul spoluprácu palestínskej samosprávy a latinského patriarchátu v Jeruzaleme na stavebných projektoch, ktoré umožnili kresťanom, aby mohli v Jeruzaleme ostať. Vyjadril sa, že je povzbudený vážnym úmyslom amerického ministra zahraničia Johna Kerryho ohľadom nevyriešenej mierovej iniciatívy. Zopakoval pritom význam mierových rokovaní, varoval však, že pokračujúca expanzia na palestínskom území predstavuje pre pokrok veľkú hrozbu. Zvlášť znepokojujúce je podľa jeho slov oddelenie východného Jeruzalema od zvyšnej časti Palestíny. 

Arcibiskup Nichols vyhlásil, že práca Holy Land Co-ordination, poverenej Svätou stolicou, je dôležitým signálom záujmu katolíckej cirkvi a jej podpory všetkým ľuďom vo Svätej zemi. Upozornil tiež na britskú charitatívnu organizáciu Friends of the Holy Land, ktorá pomáha palestínskym kresťanom a podporuje ich v mnohých praktických ohľadoch.

„Bolo mi potešením a cťou stretnúť sa s prezidentom Abbásom a jeho delegáciou,“ povedal. „Dodalo to ďalší rozmer našim početným návštevám a trvalej práci Holy Land Co-ordination. Podpora spravodlivého mieru pre všetkých je vo Svätej zemi kľúčovou záležitosťou, ktorá ovplyvňuje celý svet.“

Prezident Abbás vyzval arcibiskupa a všetkých kresťanov k ďalšej pomoci pri konkrétnej problematike oblasti Cremisan. Stavba bezpečnostnej bariéry a nezákonné privlastňovanie pozemkov kresťanov v Beit Jale (predmestí Betlehemu) ovplyvňovali život kresťanov a viedli ich k intenzívnej emigrácii z tejto oblasti.   

Arcibiskup Nichols povedal, že kresťania v Anglicku a Walese sa budú modliť za pokoj a ľudí vo Svätej zemi, pričom ich naďalej budú podporovať i praktickými spôsobmi.

Arcibiskupa Westminsteru taktiež doprevádzal arcibiskup Kelly, emeritný arcibiskup v Liverpoole, a zástupcovia arcibiskupa Justina Welbyho reverendi Toby Howarth a Charles Reed, ktorí vyjadrili obavy, ktoré ohľadom situácie arcibiskup z Canterbury má. Spomínané stretnutie nasledovalo po diskusiách medzi prezidentom Abbásom a Johnom Kerrym, americkým ministrom zahraničia, o tom, ako znova rozbehnúť mierový proces. Vincent Fean, britský generálny konzul v Jeruzalema, zastupoval britskú vládu, s lídrami ktorej sa palestínska delegácia stretla 11. septembra. 

Prezident Abbás sa stretne s pápežom Františkom v októbri.