Pápež a sýrsky patriarcha: O konflikte v Sýrii

1,589
Kultúra smrti

27. septembra sa pápež František stretol s patriarchom Youhannom X Yazigim, hlavou gréckokatolíckej cirkvi v Antiochii a na celom Východe. Tento sýrsky prelát informoval Svätého otca o pokračujúcom utrpení kresťanov v Sýrii.

Situácia je mimoriadne ťažká i pre patriarchu, ktorého brat bol jedným z dvoch biskupov, ktorých v Sýrii uniesli. Sýrsky ortodoxný metropolita Mar Gregorios Yohanna Ibrahim a gréckokatolícky biskup Boulos al-Yazigi boli 22. apríla počas humanitárnej misie unesení neznámymi únoscami.

V rozhovore pre Vatikánsky rozhlas vyjadril patriarcha Yazigi vďačnosť za záujem Svätého Otca o Sýrčanov.

„Nosím v srdci všetku bolesť nášho ľudu v Sýrii, Libanone a na Blízkom východe. Pamätáme na postoj Jeho svätosti smerom k nášmu ľudu, našej cirkvi na Blízkom východe, v Sýrii a Libanone - najmä sa usilovať nájsť riešenie a nastoliť mier prostredníctvom dialógu a nie vojny,“ povedal.

Podľa jeho slov bola posledná výzva pápeža Františka ku dňu modlitieb a pôstu za Sýriu dôležitým posolstvom pre všetkých a najmä pre vedúce osobnosti vo svete, aby našli mierové riešenie konfliktu.

Čo sa týka únosu jeho brata a metropolitu Mara Gregoriosa, patriarcha neobdržal žiadne nové informácie o mieste, kde sa nachádzajú, ani o tom, kto je zodpovedný za ich únos.

Patriarcha Yazigi uviedol, že hovoril nielen o únose svojho brata a situácii v Sýrii, ale aj o trvalom dialógu medzi pravoslávnou a katolíckou cirkvou.

„Hovorili sme o našom pokroku smerom k jednote, kresťanskej jednote [...], o dialógu medzi pravoslávnou cirkvou a katolíckou cirkvou,“ povedal patriarcha pre Vatikánsky rozhlas.

„Snažíme sa, chceme urobiť, čo sa urobiť dá, všetci spolu - to je želaním Jeho svätosti a našou túžbou. A ohľadom politickej situácie a prítomnosti kresťanov na Blízkom východe, ktorá je veľmi dôležitá, pretože veľa našich ľudí odchádza zo Sýrie či Libanonu do iných krajín, a my nemôžeme akceptovať Blízky východe bez Kristovej tváre.“

Hovoriac o mierovom riešení krízy vyzval sýrsky prelát vlády vo svete, najmä v Rusku, USA a v Európe, aby v Sýrii pomohli presadiť riešenie prostredníctvom mierového dialógu.

Na záver rozhovoru patriarcha Yazigi uviedol, že hoci sa neobáva o svoju bezpečnosť, stále v Sýrii existujú oblasti, kde je ťažké slúžiť či dodržiavať liturgiu - najmä v Aleppe a Homse.