Pápež František sa stretol s predsedom Európskeho parlamentu

1,615
Kultúra života

11. októbra sa v Apoštolskom paláci vo Vatikáne stretol pápež František s predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom. Schulzova návšteva je spojená s uverejnením jeho eseje o blahoslavenom Jánovi Pavlovi II., ktorú napísal pri príležitosti 25. výročia jeho návštevy Európskeho parlamentu.

„Pred dvadsiatimi piatimi rokmi, v ten istý deň, Ján Pavol II. predniesol na zhromaždení Európskeho parlamentu v Štrasburgu inšpiratívny prejav,“ napísal Schulz v editoriáli. „Dnes by bolo pre Európsky parlament veľkou cťou znovu počuť slová Svätého Otca, jeho slová o obozretnosti, solidarite a nádeji."

Páter Federico Lombardi, riaditeľ Tlačového strediska Svätej stolice, dnes novinárom povedal, že Schulz opäť pozval Svätého Otca na návštevu Európskeho parlamentu. Svätý Otec navrhol niekoľko tém na diskusiu z rôznych oblastí: chudoba, imigrácia, nezamestnanosť mladých ľudí, „konzumná“ kultúra a súčasná ekonomická situácia v Európe a vo svete, povedal páter Lombardi.

„Medzi darmi, ktoré dostal Svätý Otec, bola aj zbierka fotografií z návštevy blahoslaveného pápeža Jána Pavla II.," oznámil riaditeľ Tlačového strediska Svätej stolice.

Po audiencii s pápežom sa predseda Európskeho parlamentu o tejto návšteve vyjadril, že slová Svätého Otca boli „inšpirujúce a podnetné.“

„Či už sa pozeráme na ochranu utečencov v Stredomorí, boj proti chudobe a spoločenskej diskriminácii alebo na zlepšovanie možností pre mladých ľudí v rámci EÚ ale aj mimo nej, toto sú témy, ku ktorým máme rovnaký postoj a mali by sme teda spojiť naše sily,“ čítame v Schulzovom vyjadrení.  

Na záver Schulz opätovne „pozval pápeža Františka, aby predniesol prejav na plenárnom zasadnutí EP.“