Barcelona: Biskupi o „Evanjelizácii duše Európy”

1,338
Kultúra života

Biskupi, ktorí sú v rámci európskych biskupských konferencií zodpovední za spoločenské komunikačné prostriedky, sa zišli v Barcelone, kde sa zaoberali témou „Evanjelizácia duše Európy”, aby hovorili o výzvach a dostupných nástrojoch šírenia evanjelia v kontexte súčasnej Európy. 

Stretnutie organizované pod záštitou Komisie pre spoločenské komunikačné prostriedky pri Rade európskych biskupských konferencií (CCEE) poviedol biskup José Ignacio Munilla Aguirre zo španielskeho mesta San Sebastian. Program sa začal 8. novembra popoludní prednáškou barcelonského arcibiskupa kardinála Luisa Martineza Sistacha o nových spôsoboch komunikácie v arcidiecéze a prezentáciou novej webovej stránky CCEE. Po nej nasledovala diskusia vedená arcibiskupom Claudiom Maria Cellim o päťdesiatich rokoch, ktoré uplynuli od vydania dekrétu Inter mirifica, ďalej o histórii vydania tohto dekrétu a o zmenách, ktoré nastali od jeho zverejnenia.

Biskupi počas druhého dňa stretnutia, okrem iného, diskutovali o „marketingu evanjelia“, čiže o tom, ako sa komerčné komunikačné prostriedky dajú použiť na ohlasovanie evanjelia. Hovorilo sa aj o technológiách v službách Cirkvi a o komunikácii pápeža Františka. 

V meste Antonia Gaudího mali európski biskupi aj možnosť posúdiť úlohu architektúry v komunikácii krásy stvorenia. Na záver stretnutia, v nedeľu 10. novembra, navštívili baziliku Sagrada Familia, kde im architekt Jordi Bonet poskytol výklad o interpretácii Gaudího práce v duchu nerozlučnej jednoty liturgie a architektúry.