Verejný exorcizmus proti homo-loby

2,903
Kultúra života

SPRINGFIELD – Rímskokatolícky biskup Thomas Paprocki zo Springfieldskej diecézy v stredu popoludní uskutočnil v katedrále rituál exorcizmu. V tom istom čase mal guvernér Pat Quinn podpísať v Illinois zákon o „manželstve“ ľudí rovnakého pohlavia.

Exorcizmus je vyháňanie diabla. Zvyčajne sa exorcizmus vykonáva na človeku, ktorý si myslí, že ho posadli zlý duchovia. No počas rozhovoru pre Chicago Tribune, hovorkyňa diecézy Kathie Sassová vysvetlila, že stredajšie prevádzanie exorcizmu „bolo špeciálne, pretože pri modlitbách sme prosili o obmedzenie moci diabla a zlého ducha vo svete.“

Upozornila, že ak by ste čakali scény ako z príšerného filmu „Exorcista“ zo sedemdesiatych rokov, boli by ste sklamaní.

„Toto nie je Hollywoodsky film,“ povedala pre média Sassová.

Sassová povedala, že katolíci sa zúčastňujú na „malom exorcizme“ vždy, keď si obnovujú krstné sľuby, napríklad na Veľkú Noc alebo počas krstnej slávnosti. Vtedy verejne odmietajú satana aj všetko zlé.

Paprocki sa pri oznamoch o stredajšej bohoslužbe zmienil o vykonávaní exorcizmu a vysvetlil, že „prítomnosť diabla a ostatných zlých duchov je viditeľná nielen u ľudí, ktorí sú pokúšaní alebo trpia, ale istým spôsobom preniká aj do vecí a miest a súvisí s odporom a prenasledovaním katolíckej cirkvi.“

Paprocki potvrdil, že za určitých podmienok môže biskup zvážiť závažnosť situácie a udeliť povolenie na vykonanie exorcizmu na verejnosti.

Na vysvetlenie, prečo si myslí, že je potrebné predefinovanie zákona o manželstvách sa biskup opiera o slová pápeža Františka, ktorý čelil rovnakému problému o manželstvách ľudí rovnakého pohlavia, keď bol ešte v roku 2010 arcibiskupom v Buenos Aires.

Vtedy budúci pápež napísal: „Identita rodiny a jej prežitie je u nás veľmi ohrozené. Životy toľkých detí budú ohrozené kvôli ľudskej hlúposti, pretože ľudia neveria, že Boh chce, aby tieto deti mali matku aj otca. V stávke je úplné odmietnutie božích zákonov, ktoré sú zakorenené v našich srdciach.“ Vyhlásil tiež, že „manželstvá“ ľudí rovnakého pohlavia nie sú výmyslom politikov ale satana, ktorý sa snaží „zmiasť a oklamať Božie deti.“

„Pápež František hovorí, že ‚manželstvá‘ ľudí rovnakého pohlavia pochádzajú od diabla a mali by sme ich zavrhnúť v celej ich podstate,“ hovorí Paprocki.

Biskup tvrdo skritizoval katolíckych politikov vrátane guvernéra Quinna a predsedu dolnej komory Michaela Madigana a pripomenul im pápežov vychýrený výrok „Kto som, aby som súdil?“, ktorý prevrátili, aby vyjadrili podporu predefinovania manželstiev.

„Je to škandál, že tak veľa katolíckych politikov je zodpovedných za postup pri schvaľovaní tohto návrhu. Navyše prekrútili pápežove slová, aby odôvodnili svoje konanie, ktoré je jasne proti učeniu cirkvi,“ povedal Paprocki.

„Všetci politici majú teraz morálnu povinnosť pracovať na zrušení tejto hriešnej a neprijateľnej legislatívy,“ dodáva Paprocki. „Musíme sa modliť za vykúpenie z moci diabla, ktorý prenikol do nášho štátu i cirkvi.“